• A-
  • A
  • A+
вторник, 21 ноември 2017, 

Обичаи и верувања

Oбичаи и верувања

21 ноември 2017 Сoбор на Свети Архангел Михаил Празник на војводата на сите ангели Меѓу поголемит... повеќе...

 

Oбичаи и верувања

20 ноември 2017 Обичаи и верувања од Охрид 1. Одење со леб. Кога некој оди на туѓина или си дојде ... повеќе...

Oбичаи и верувања

19 ноември 2017 Народни верувања Брачни суеверија што се однесуваат до младоженците 1. Момините а... повеќе...

Oбичаи и верувања

18 ноември 2017 Тиквешијата во минатото 1900 – Пречекот на г.г. Герасим во Кавадарци(раскажува Хри... повеќе...

Oбичаи и верувања

17 ноември 2017 Народни умотворби Благослови 1. Аирлија да ви е пазаро!2. Аирлија да ви е радоста... повеќе...

Oбичаи и верувања

16 ноември 2017 Обновување на храмот на Св.великомаченик Георгиј во Лида - Ѓурѓиц Уште еден празни... повеќе...

Oбичаи и верувања

15 ноември 2017 Од нашето минато Опис на градот Охрид од 1888 година Охрид и околинатаМногумина ш... повеќе...

Oбичаи и верувања

14 ноември 2017 Свети Козма и Дамјан (Свети Врачи) Овие господови лекари наречени и Свети бесребре... повеќе...

Oбичаи и верувања

13 ноември 2017 Верувања - суеверија Вампирџии Народот верува дека мртовецот може да се повампири... повеќе...

Oбичаи и верувања

12 ноември 2017 Традиции Како се славеа слави Е порано славите поинаку се славеа. Ќе ти дојт пола... повеќе...

Oбичаи и верувања

11 ноември 2017 Скопска чаршија Поминувајќи по камениот мост на реката Вардар, се навлегува во ста... повеќе...

Oбичаи и верувања

10 ноември 2017 Света Петка Икониска Како што беше спомнато во христијанскиот календар постојат тр... повеќе...

Oбичаи и верувања

9 ноември 2017 Од минатото на Струга Уста Уста се вика местото каде што истекува Црн Дрим од Охри... повеќе...

Oбичаи и верувања

8 ноември 2017 Свети великомаченик Димитриј (Митровден) Празник на заштитникот на градот Солун и п... повеќе...

Oбичаи и верувања

7 ноември 2017 Народна филозофијаНародни пословици од Струшко Ај без пари, ај без ум, се едно ти е... повеќе...

Oбичаи и верувања

6 ноември 2017 Народни обичаи Обичаи в висока и на други дела од армасање до обратките  Кога се... повеќе...

Oбичаи и верувања

5 ноември 2017 Традиции Свирци табуанци (Свиркала и тумпала) или чалгаџиски алати (орудија)Свирк... повеќе...

Мозаик

На Шарапова и се закануваат седум години затвор

Руската тенисерка Марија Шарапова се соочува со об...

„Форбс“: Бијонсе е најплатената жена во светот на музиката

Списанието „Форбс“ ја прогласи Бијонсе за најплате...

Германски научник: Не треба да се плашиме од роботите

Футуристот Матијас Хоркс, кој е основач на германс...

Необична појава на небото над Лапонија (видео)

Атле Сталесен, новинар од финскиот весник „Баренц ...

Руска пензионерка освои седум милиони евра на лотарија (видео)

Пензионерка од руската Вороњешка Област, 600 килом...