• A-
  • A
  • A+

петок, 28 јули 2017, 

Култура

Македонските кошаркари поразени на гостувањето кај Бугарија

Македонските кошаркари поразени на гостувањето кај Бугарија

Софија, 28 јули 2017 (МИА) – Македонска кошаркарска репрезентација е поразена од Бугарија во пријате... повеќе...

 
 50. Научно-културни средби „10 дена Крушевска Република“ од 1. до 10 август

50. Научно-културни средби „10 дена Крушевска Република“ од 1. до 10 август

Крушево, 28 јули 2017 (МИА) - Со свечена поворка пред столбот на Крушевската Република во центарот н... повеќе...

Чанаќевиќ разрешена, Виктор Илиески в.д. директор на Филхармонијата

Чанаќевиќ разрешена, Виктор Илиески в.д. директор на Филхармонијата

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Министерството за култура донесе решение за разрешување на Маја Чанаќев... повеќе...

Семејството Саздови донираше питос во Музејот „Теракота“ во Виница

Семејството Саздови донираше питос во Музејот „Теракота“ во Виница

Виница, 28 јули 2017 (МИА) - По повод одбележување на Светскиот ден на археологијата, Музејот „Терак... повеќе...

Министерството за култура  в понеделник ќе објави повик за  „Нов културен бран“

Министерството за култура в понеделник ќе објави повик за „Нов културен бран“

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Министерството за култура ќе ја реализира манифестацијата „Нов културен... повеќе...

Одбележан Светскиот ден на археологијата

Одбележан Светскиот ден на археологијата

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Институтот за археолошки истражувања - Скопје денеска го одбележа Светс... повеќе...

Алаѓозовски: Вонредна ревизија за работата на Министерството за култура

Алаѓозовски: Вонредна ревизија за работата на Министерството за култура

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Министерството за култура упати барање до Државниот завод за ревизија з... повеќе...

Романот „Кукла од марципан“ од Мухарем Баздуљ објавен на македонски јазик

Романот „Кукла од марципан“ од Мухарем Баздуљ објавен на македонски јазик

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Романот „Кукла од марципан“ од Мухарем Баздуљ, кој годинава влезе во на... повеќе...

Постхумно објавена поетска книгата „Белутрак“ на Јордан Јорданоски

Постхумно објавена поетска книгата „Белутрак“ на Јордан Јорданоски

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Друштвото за издавачка дејност Македоника литера од Скопје постхумно ја... повеќе...

Изложба „Скулптури на новото време 2017“ во Куманово

Изложба „Скулптури на новото време 2017“ во Куманово

Куманово, 28 јули 2017 (МИА) - Во кумановскиот Центар за култура „Трајко Прокопиев“ вечер ќе биде от... повеќе...

Промоција на проект книгата „Извештаи на рисот“

Промоција на проект книгата „Извештаи на рисот“

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Во Куќата на Уранија во Охрид вечер ќе биде промовирана проект книгата ... повеќе...

МОБ ќе ја отвори сезоната 2017/2018 на 27 септември

МОБ ќе ја отвори сезоната 2017/2018 на 27 септември

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Првата балетска премиера во сезоната 2017/2018 ќе биде на 18 октомври, ... повеќе...

Одбележување на Светскиот ден на археологијата

Одбележување на Светскиот ден на археологијата

Скопје, 28 јули 2017 (МИА) - Институтот за археолошки истражувања - Скопје денеска во Археолошкиот м... повеќе...

Македонска верзија на ТВ-серијата „На терапија“ од 4 септември

Македонска верзија на ТВ-серијата „На терапија“ од 4 септември

Скопје, 27 јули 2017 (МИА) - Во продукција на „Кино око“ од 4 септември ќе почне емитувањето на ТВ-с... повеќе...

Алаѓозовски: Се подготвуваат измени на Законот за авторското и сродните права

Алаѓозовски: Се подготвуваат измени на Законот за авторското и сродните права

Скопје, 27 јули 2017 (МИА) - Поради целокупната затечена незавидна состојба во областа на авторското... повеќе...

Почнува пријавувањето за Летната школа за гитара на СОФ и Влатко Стефановски

Почнува пријавувањето за Летната школа за гитара на СОФ и Влатко Стефановски

Струмица, 27 јули 2017 (МИА) - Почнува пријавувањето на заинтересираните гитаристи за учество на Лет... повеќе...

Отворено 5. издание на Фестивалот за процесирање култура „ДримОН“

Отворено 5. издание на Фестивалот за процесирање култура „ДримОН“

Струга, 27 јули 2017 (МИА) – Под провокативниот наслов „Република Депонија“ синоќа во Струга беше от... повеќе...