• A-
  • A
  • A+
понеделник, 19 февруари 2018, 

Економија

Со нов закон до поголема конкурентност во енергетиката

Со нов закон до поголема конкурентност во енергетиката

Скопје, 7 јануари 2018 (МИА) - Изработката на новиот закон за енергетика е во фокусот на економскиот... повеќе...

 
Стечајниот на „Фени” преку оглас бара понуди за преработка на никелова руда

Стечајниот на „Фени” преку оглас бара понуди за преработка на никелова руда

Кавадарци, 6 јануари 2018 (МИА) - Стечајниот управник на „Фени” Мирослав Анастасиевски преку оглас б... повеќе...

За 11 месеци лани извозот забележал раст од 18,6 проценти

За 11 месеци лани извозот забележал раст од 18,6 проценти

Скопје, 5 јануари 2018 (МИА) - Извозот на стоки од Република Македонија од јануари до ноември 2017 г... повеќе...

Поголеми цените на угостителските услуги во декември

Поголеми цените на угостителските услуги во декември

Скопје, 5 јануари 2018 (МИА) - Цените на угостителските услуги во декември 2017 година, во споредба ... повеќе...

„Џемдаг Лајтинг Еуропа“ ќе го потпише договорот за инвестирање кон средината на јануари

„Џемдаг Лајтинг Еуропа“ ќе го потпише договорот за инвестирање кон средината на јануари

Скопје, 5 јануари 2018 (МИА) – Кон средината на овој месец ќе биде потпишан договорот со „Џемдаг Лај... повеќе...

Нормираниот учинок ја урива исплатата на минималната плата во конфекциите во Источна Македонија

Нормираниот учинок ја урива исплатата на минималната плата во конфекциите во Источна Македонија

Штип, 3 јануари 2018 (МИА) - Осумдесет проценти од работодавците во источниот регион им исплатиле ми... повеќе...

Расте извозот од индустриските зони, се најавуваат нови инвестиции

Расте извозот од индустриските зони, се најавуваат нови инвестиции

Скопје, 3 јануари 2018 (МИА) - Комапниите што работат во ТИР зоните во текот на минатата година оств... повеќе...

ДЗС: Од Македонија во 2016 година се отселиле 440 државјани

ДЗС: Од Македонија во 2016 година се отселиле 440 државјани

Скопје, 3 јануари 2018 (МИА) - Од Република Македонија во 2016 година се отселиле само 440 граѓани, ... повеќе...

Блок 2 во РЕК Битола се враќа во мрежа

Блок 2 во РЕК Битола се враќа во мрежа

Скопје, 2 јануари 2018 (МИА) - По 15-часовен застој поради прекин во помошното напојување, Блок 2 во... повеќе...

Во Македонија живеат над два милиони жители

Во Македонија живеат над два милиони жители

Скопје,2 јануари 2018 (МИА) - Во Македонија според статистистичките податоци на крајот на 2016 годин... повеќе...

Македонија годинава ќе потроши повеќе енергија од лани

Македонија годинава ќе потроши повеќе енергија од лани

Скопје, 2 јануари 2018 (МИА) - Македонија годинава ќе потроши за 2,7 отсто повеќе финална енергија о... повеќе...

Во Милано и Нови Сад за Нова Година, во Банско и Боровец на зимување

Во Милано и Нови Сад за Нова Година, во Банско и Боровец на зимување

Скопје, 31 декември 2017 (МИА) - Милано и Нови Сад за новогодишните празници и Банско и Боровец во с... повеќе...

Македонците најмногу јадат леб и пијат газирани сокови

Македонците најмногу јадат леб и пијат газирани сокови

Скопје,  30 декември 2017 (МИА) - Леб, компири, ориз, пилешко месо зелка, пиперки, јаболки и лубениц... повеќе...

Предлози за законски измени во туризмот до февруари 2018

Предлози за законски измени во туризмот до февруари 2018

Скопје, 30 декември 2017 (МИА) - До првата половина на февруари 2018 година бизнис заедницата треба ... повеќе...

Акцизата го поскапе дизелот

Акцизата го поскапе дизелот

Скопје, 29 декември 2017 (МИА) – По последното зголемување на цената на дизелот оваа недела на 25 де... повеќе...

Владата даде дозвола за изградба на првата приватна ветерна електрана

Владата даде дозвола за изградба на првата приватна ветерна електрана

Скопје, 28 декември 2017 (МИА) - Владата на денешната 46. седница ја разгледа и усвои Информацијата ... повеќе...

Задолжувањето со државни хартии од вредност догодина 5,454 милијарди денари

Задолжувањето со државни хартии од вредност догодина 5,454 милијарди денари

Скопје, 28 декември 2018 (МИА) - Максималниот износ на новото задолжување со издавање државни хартии... повеќе...