• A-
  • A
  • A+
понеделник, 27 февруари 2017, 

Економија свет

Албанија ја заврши успешно тригодишна програма за соработка со ММФ

Албанија ја заврши успешно тригодишна програма за соработка со ММФ

Вашингтон, 25 февруари 2017 (МИА) - Албанија ја заврши успешно тригодишната програма за соработката ... повеќе...

 
Албанија ја подржува идејата на Вучиќ за балканска царинска унија

Албанија ја подржува идејата на Вучиќ за балканска царинска унија

Тирана, 25 февруари 2017 (МИА) - Албанија го подржува предлогот на српскиот премиер Александар Вучиќ... повеќе...

Во Црна Гора 54 милионери при население од 645.000 лица

Во Црна Гора 54 милионери при население од 645.000 лица

Подгорица, 24 февруари 2017 (МИА) - Во Црна Гора има 54 милионери при население од 645.000 лица, а б... повеќе...

Од независноста, во БиХ инвестирани  6,1 милијарди евра

Од независноста, во БиХ инвестирани 6,1 милијарди евра

Сараево, 24 февруари 2017 (МИА) – Според најновите податоци за странските инвестиции во БиХ, до 31 д... повеќе...

Рајс: Учеството на ММФ во спасувачката програма за Грција ќе зависи од реформите и олеснување на долгот

Рајс: Учеството на ММФ во спасувачката програма за Грција ќе зависи од реформите и олеснување на долгот

Вашингтон, 23 февруари 2017 (МИА) - Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ќе го разгледа прашањето за д... повеќе...

Цакалатос: Новите реформи нема да имаат „нето“ финансиски ефект

Цакалатос: Новите реформи нема да имаат „нето“ финансиски ефект

Атина, 23 февруари 2017 (МИА) - Новите реформи за пензиите и данокот на доход, што Грција треба да г... повеќе...

ММФ: Без намалување на грчкиот долг, но потребни се дополнителни реформи

ММФ: Без намалување на грчкиот долг, но потребни се дополнителни реформи

Берлин, 23 февруари 2017 (МИА) – Генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд Кристин Лагард... повеќе...

Се уште не се одредени параметрите за учество на ММФ во програмата за Грција

Се уште не се одредени параметрите за учество на ММФ во програмата за Грција

Берлин, 22 февруари 2017 (МИА) - Параметрите за понатамошно финансиско учество на Меѓународниот моне... повеќе...

Грција се договори со еврозоната за обновување на преговорите за спас на земјата

Грција се договори со еврозоната за обновување на преговорите за спас на земјата

Брисел, 20 февруари 2017 (МИА) - Министрите за финансии на 19-те земји членки на еврозоната се согла... повеќе...

Шојбле: Кредиторите на Грција постигнаа заедничка позиција

Шојбле: Кредиторите на Грција постигнаа заедничка позиција

Брисел, 20 февруари 2017 (МИА) - Германскиот министер за финасии Волфганг Шојбле изјави дека кредито... повеќе...

Грција ќе се стреми кон политичка спогодба со кредиторите

Грција ќе се стреми кон политичка спогодба со кредиторите

Атина, 20 февруари 2017 (МИА) - Грција ќе се стреми кон постигнување политичка спогодба со своите кр... повеќе...

Албанските банки минатата година освен кредити надвор трансферирале 370 милиони евра

Албанските банки минатата година освен кредити надвор трансферирале 370 милиони евра

Тирана, 18 февруари 2017 (МИА) - Банките немаат доверба да инвестираат во албанската економија и пре... повеќе...

Лагард и Меркел го договорија учеството на ММФ во спасувачката програма за Грција

Лагард и Меркел го договорија учеството на ММФ во спасувачката програма за Грција

Атина, 17 февруари 2017 (МИА) - Извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кристин Лаг... повеќе...

Невработеноста во Турција достигна 12,1 отсто, највисоко ниво во последните седум години

Невработеноста во Турција достигна 12,1 отсто, највисоко ниво во последните седум години

Истанбул, 16 февруари 2017 (МИА) -  Невработеноста во Турција во декември 2016 година нарасна до 12,... повеќе...

Дејселблум: Ако ММФ се повлече, Грција ќе банкротира

Дејселблум: Ако ММФ се повлече, Грција ќе банкротира

Атина, 16 февруари 2017 (МИА) - Грција ќе банкротира ако Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) одлучи д... повеќе...

Грција во јануари забележала првичен суфицит од милијарда евра

Грција во јануари забележала првичен суфицит од милијарда евра

Атина, 15 февруари 2017 (МИА) -  Грција во јануари покажала првичен буџетски суфицит во износ од 1,0... повеќе...

Грција планира да го назначи семејството Ротшилд како консултант за долгот

Грција планира да го назначи семејството Ротшилд како консултант за долгот

Атина, 14 февруари 2017 (МИА) - Грчките власти планираат да ја назначат консултантската компанија на... повеќе...