• A-
  • A
  • A+
сабота, 25 ноември 2017, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

25 ноември 2017 (МИА) 1562.- Во Мадрид е роден Феликс Лопе де Вега, еден од најголемите шпански пи... повеќе...

 
Астрономски календар

Астрономски календар

Скопје, 24 ноември 2017 (МИА) - Денеска е петок, 24 ноември 2017 година, 328-иот ден во годината. До... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

24 ноември 2017 (МИА) 1632.- Во Амстердам е роден Барух Спиноза, холандски филозоф, материјалист, о... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

23 ноември 2017 (МИА) 1221.- Роден е кастилијанскиот крал Алфонсо X Учениот, кој е познат како втем... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

22 ноември 2017 (МИА) 1497.- Португалецот Васко де Гама станал првиот морепловец кој испловил до `Р... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

21 ноември 2017 (МИА) - Светски ден на телевизијата. 1658.- Во Лондон е роден Хенри Персел, најзн... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

20 ноември 2017 (МИА) 1602.- Роден е германскиот физичар и пронаоѓач Ото фон Герике. Тој прв го дем... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

19 ноември 2017 (МИА) 1493.- На своето второ патување за Америка, на кое тргнал со 17 бродови и со... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

18 ноември 2017 (МИА) 9.- Роден е римскиот цар Тит Флавиј Веспазијан, основач на новата династија Ф... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 ноември 2017 (МИА) - Денеска е Меѓународен ден на студентската младина. 1587.- Роден е холандс... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 ноември 2017 (МИА) 42.п.н.е.- Роден е римскиот цар Тибериј, посинок на Октавијан Август, кој за ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 ноември  2017 (МИА) 1492.- Христофер Колумбо, откривајќи ја Америка, ја направил и првата белешк... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 ноември 2017 (МИА) - Светски ден на дијабетесот 565.- Умрел византискиот цар Јустинијан I  наре... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 ноември 2017 (МИА) 354.- Роден е Свети Аврелиј Августин, епископ во римска северна Африка, најп... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 ноември 2017 (МИА) 1812.- Околу 25.000 војници на разбиената армија на францускиот цар Наполен ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 ноември 2016 (МИА) 1821.- Во Москва е роден Фјодор Михаилович Достоевски, великан на руската и н... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 ноември 2017 (МИА) - Светски младински ден - Светски ден на науката 1444.- Во битката кај Варн... повеќе...

Мозаик

„Црниот петок“ во САД започна со шега

Таканаречениот „Црн петок“, тренд на претпразнични...

ПИН фестивал на „Таксират“ со повеќе од 30 бесплатни концерти

Фестивалот „Таксират“ за 20-тото издание организир...

Казната на Оскар Писториус зголемена повеќе од двојно

Затворската казна на поранешниот јужниоафрикански ...

Божикно дрво погодено од гром, пристигна во Ватикан

Божикното дрво што пред неколку години во Полска „...

Ума Турман со оригинална „честитка“ до Вајнстин

И актерката Ума Турман се придружи на кампањата „#...