• A-
  • A
  • A+
среда, 21 февруари 2018, 

Претприемничко учење за млади за намалување на невработеноста

Претприемничко учење за млади за намалување на невработеноста

Скопје, 28 март 2017 (МИА) -  „Претприемачко учење за млади“  е насловен проектот што ќе биде промовиран денеска во ЕУ инфо центарот.

Со финансии од Европската Унија преку Еразмус + програмата, проектот ќе го спроведат Здружението на граѓани ЦЕФЕ Македонија во партнерство со CRYSTALCLEARSOFT  од Грција и Sprijan si Dezvolatare од Романија.

- Целта е преку едукација и зголемување на претпремничките вештини на младите луѓе, на долг рок да го намали одливот на таленти од земјава, да ја намали невработеноста и да го развива претприемништвото во Македонија, соопштија од Здружението ЦЕФЕ Македонија.

Како што појаснуваат, предвидено е да се формира Академија за претприемништво во која ќе се вклучат 60  млади лица, по 20 од Македонија, Романија и од Грција. Преку Академијата, младите треба да ги развиваат своите претприемнички способности и да се запознаат со професионалци од бизнис-секторот, коишто ќе ги информираат за новостите и ќе им пренесат знаење за организациски менаџмент, логистика, финансиски менаџмент, производство/услуги и менаџмент на човекови ресурси. лв/бак/07:40

###

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.