• A-
  • A
  • A+
вторник, 22 мај 2018, 

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

22 мај 2018 (МИА)   Пренесување на моштите на Свети Николај во Бари (Свети Никола - Летен) Празник... повеќе...

 

Обичаи и верувања

21 мај 2018 (МИА)  Свети апостол и евангелист Јован Богослов  Празник во чест на чудата на Свети Ј... повеќе...

Обичаи и верувања

20 мај 2018 (МИА)   Мијачки бајрак Мијаците како племе отсекогаш настојувале да ги задржат каракте... повеќе...

Обичаи и верувања

19 мај 2018 (МИА)   Народна медицина Бољки (Болести) (Имиња и лечење) Глисти (пантличара) - Од ова... повеќе...

Обичаи и верувања

18 мај 2018 (МИА)   Малите приказни голем ум даваат Посникот и вдовицата праведница Живеел еден по... повеќе...

Обичаи и верувања

17 мај 2018 (МИА)   Народна митологија Преданија и верувања за животни  1. Лилјакот некоаш глушец... повеќе...

Обичаи и верувања

16 мај 2018 (МИА)  Народна филозофија Пословици од Охрид Ако ме бесите, бесете ме (побргу), оту ми... повеќе...

Обичаи и верувања

15 мај 2018 (МИА)   Свети Атанасиј Велики (Танасовден-Летен) Еден од столбовите на христијанската ... повеќе...

Обичаи и верувања - 14 мај

14 мај 2018 (МИА)   Свети пророк Еремија  Бегај, бегај поганијо ете ти го Еремија Нашиот народ Ере... повеќе...

Обичаи и верувања

13 мај 2018 (МИА)  Народни песни за растенијата Кала шета у градинаКала шета у градина,у градина п... повеќе...

Обичаи и верувања

12 мај 2018 (МИА)  Од нашето фолклорно минато Слушање пилето (Кукавицата) Кукавицата је пролетно п... повеќе...

Обичаи и верувања

11 мај 2018 (МИА)   Народни верувања од Кратовско  Змеј, аждер и ламја се скоро едно и исто.Змејот... повеќе...

Обичаи и верувања

10 мај 2018 (МИА)   Од автобиографијата на Марко Цепенков  Еден неделен ден седевме во читалиште: ... повеќе...

Обичаи и верувања

8 мај 2018 (МИА)   Свети апостол и евангелист Марко  Именден празнуваат: Марко...Светиот апостол и... повеќе...

Обичаи и верувања

Записи од старите времиња    Заради вас держев крестотна рамото моеи го носиф дуридо крајното мест... повеќе...

Обичаи и верувања

Свети великомаченик Георгиј Победоносец (Ѓурѓовден)   Празник на обновувањето на природата и на жи... повеќе...

Обичаи и верувања

5 мај 2018 (МИА)   Од минатото на Струга   Уста се вика местото каде што истекува Црн Дрим од Ох... повеќе...

Мозаик

Барак и Мишел Обама ќе бидат продуценти на „Нетфликс“

Поранешниот претседател на САД, Барак Обама, и нег...

На „Ибеј“ се продаваат подароци од кралската свадба

Десет торбички со подароци кои се делеле на венчав...

Вечниот ерген Хју Грант се жени на 57 години

Актерот Хју Грант, кого го сметаа за еден од вечни...

Џенет Џексон ја поздрави кампањата #MeToo

На говорот по повод добивањето на Наградата за муз...

Британија не му издава виза на Роман Абрамович

Сопственикот на англискиот фудбалски клуб Челзи, р...