• A-
  • A
  • A+
среда, 19 септември 2018, 

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

19 септември 2018  Верувања и суеверија Симнување на Месечината  Тоа се прави на следниов начин... повеќе...

 

Обичаи и верувања

18 септември 2018  Свети пророк Захариј и праведна Елисавета  Празник на родителите на Свети Јов... повеќе...

Обичаи и верувања

17 септември 2018  Традиции Светилишта во Струшко  Во селото Враништа, Струшко и денес постои црк... повеќе...

Обичаи и верувања

16 септември 2018  Суеверија од Горноџумајско  Ако те некој пречекори, ќе ти се криви децата.Ако... повеќе...

Обичаи и верувања

15 септември 2018  Сведоштва за село Селце, Прилепско (објавени во весникот „Новини“) На југоист... повеќе...

Обичаи и верувања

14 септември 2018 Свети Симеон Столпник - Црковна нова година Ден за започнување на есенските зем... повеќе...

Обичаи и верувања

13 септември 2018 Положување Појас на Пресвета Богородица  Чудотворниот Појас на Пресвета Богоро... повеќе...

Обичаи и верувања

12 септември 2018 Верувања и суеверија За јудите, самовилите и виулиците  У нас шчо нешчо се ... повеќе...

Обичаи и верувања

11 септември 2018 Отсекување на главата на Св. Јован Крстител  Спомен на погубувањето на после... повеќе...

Обичаи и верувања

10 септември 2018 (МИА) Традиции Фразеолошки речник на вевчанскиот говор  Керстено вино . Вино ... повеќе...

Обичаи и верувања

9 септември 2018 (МИА) Свети великомаченик Фануриј  Светиот маченик Фануриј најмногу се славел во ... повеќе...

Обичаи и верувања

8 септември 2018 (МИА) Преданија и легенди Преданија и легенди за манастирот Трескавец  Прилеп ... повеќе...

Обичаи и верувања

7 септември 2018 (МИА) Обичаи на свадба во Кукуш  И в Кукуш на добар ден се береет младите на се... повеќе...

Обичаи и верувања

6 септември 2018 Македонски традиции Тешкото, неговите корени, рожбата  Со голема мака се зар... повеќе...

Обичаи и верувања

5 септември 2018 Легенди од Тиквешијата  Легендата за тапаните во градот Тиквеш. Се раскажува ... повеќе...

Обичаи и верувања

4 септември 2018 Обичаи Премоз  Овој обичај се изведува на петтата недела по Велигден на след... повеќе...

Обичаи и верувања

3 септември 2018 Народна медицина запишана од Кузман Шапкарев  Чирај, чир, болка, која расте по ... повеќе...

Мозаик

Обожаватели на Принс бараат истрага за неговата смрт

Илјадници обожаватели на американскиот музичар При...

Објавена првата слика од новиот Џокер

Режисерот Тод Филипс на Инстаграм ја објави првата...

Експерти: Вештачката интелигенција ќе ни овозможи комуникација со животните

Желбата за зборување со животните тлее во многумин...

На Месечината има погребан човек

На Месечината има многу „ѓубре“ од луѓето што ја п...

Папата Франциско: Сексот е голем дар од Бога

Папата Франциско им порача на младите Французи дек...