• A-
  • A
  • A+
сабота, 22 септември 2018, 

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

19 август 2018 Преображение на Господ Исус Христос  Благословување на плодовите како благодарнос... повеќе...

 

Обичаи и верувања

18 август 2018 Народна филозофија Гатанки од Разлошко  Арапка се чекари, арапин ја јаа. (Пирустиј... повеќе...

Oбичаи и верувања

17 август 2018 Преданија и легенди Предание за слонот  Дека природата ваја исклучителни дела дока... повеќе...

Обичаи и верувања

16 август 2018 Народна филозофија Пословици и поговорки  Падна снего, се покри трагата.Падни стан... повеќе...

Обичаи и верувања

15 август 2018 Свадбени обичаи од Мариово  Фаќање превезот на невестата Во Гостиражни и околните с... повеќе...

Обичаи и верувања

14 август 2018 Свети седум маченици Макавејски (Богородични поклади) Макавејските денови во народн... повеќе...

Обичаи и верувања

13 август 2018 Народна филозофија Народни пословици и поговорки  Дружба си е дружба, служба си е ... повеќе...

Обичаи и верувања

12 август 2018 Од чудата на Пресвета Богородица О Просветившемсја слепце Чудо 60.Слепец некиј от ... повеќе...

Обичаи и верувања

11 август 2018 Народна филозофија Македонски народни пословици  Врти куќа без леп. (Охрид) - Си... повеќе...

Обичаи и верувања

10 август 2018 Од народниот животЈадењеСеланецот јаде кога е гладен но обично два пати во денот: ра... повеќе...

Обичаи и верувања

9 август 2018 Народна филозофија Македонски народни пословици  Врти куќа без леп. (Охрид) - Сиром... повеќе...

Обичаи и верувања

8 август 2018 Света преподобна маченица Параскева – Света Петка Летна  Култот кон света Петка- Рим... повеќе...

Обичаи и верувања

7 август 2018 Македонски народни преданија Преспа  Цар Самоил имал една чупа, ќерка. А викале Пре... повеќе...

Обичаи и верувања

6 август 2018 Народни приказни Детето што знаело пиуски јазик  Си биле некош некој гаврани. Три... повеќе...

Обичаи и верувања

5 август 2018 Македонски револуционерни песни  Кукни кукувице  Ајде, мори, кукни, кукни,Сиво пи... повеќе...

Обичаи и верувања

4 август 2018 Света Марија Магдалина – Блажена Марија  Прва благовесница на Христовото воскресен... повеќе...

Обичаи и верувања

3 август 2018 Народни обичаи Премоз Овој обичај се изведува на петтата недела по Велигден на след... повеќе...