• A-
  • A
  • A+
петок, 21 септември 2018, 

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

1 август 2018 Традиции Како се славеа слави  Е порано славите поинаку се славеа. Ќе ти дојт пола ... повеќе...

 

Обичаи и верувања

31 јули 2018 Народни обичаи Галичка свадба Од свадбените традиции што се одржуваат за време на ... повеќе...

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

30 јули 2018 Света великомаченица Марина (Огнена Марија) Светата великомаченица Марина е родена ... повеќе...

Обичаи и верувања

29 јули 2018 Свети свештеномаченик Антиноген  Светиот свештеномаченик Антиноген, епископ од арме... повеќе...

Обичаи и верувања

28 јули 2018 Свети маченици Кирик и Јулита Празници во најтоплиот период од годината поврзани со... повеќе...

Обичаи и верувања

27 јули 2018 Верувања - сеништа Налегнуање од сеништето во Скопје  Ристе Мицов отишол во г. Скопј... повеќе...

Обичаи и верувања

26 јули 2018 Собор на Св.Архангел Гаврил  Празник на големиот Господов гласник  Гаврил значи „с... повеќе...

Обичаи и верувања

25 јули 2018 Од минатото на Струга Уста Уста се вика местото каде што истекува Црн Дрим од Охридс... повеќе...

Обичаи и верувања

24 јули 2018 Од минатото на мијачијата Родољубие Татковото огниште, мајчината љубов, местниот гов... повеќе...

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

23 јули 2018 Од минатото на Велес  Еден втор музичар којшто исто така треба да се спомене е Кочо А... повеќе...

Oбичаи и верувања

22 јули 2018 Народна филозофија Народни пословици од струшко Ај без пари, ај без ум, се едно ти е... повеќе...

Oбичаи и верувања

21 јули 2018 Свети великомаченик Прокопиј  Тежок празник во летниот период  Денот на св. Прокопиј... повеќе...

Oбичаи и верувања

20 јули 2018 Света маченица Недела (Кириакија) Светата маченица Недела е родена во Мала Азија, во ... повеќе...

Oбичаи и верувања

19 јули 2018 Преподобен Сисој Велики  Преподобниот Сисој Велики е роден во Египет и бил ученик на ... повеќе...

Oбичаи и верувања

18 јули 2018 Од автобиографијата на Марко Цепенков  Нејсе, како било – било, си дојде татко ми дом... повеќе...

Oбичаи и верувања

17 јули 2018 Од минатото на тиквешијата „Германците идат“ и „Врапче“ Првата претстава беше „Петим... повеќе...

Oбичаи и верувања

16 јули 2018 Народна митологија Од нашиот народен живот  Клетва, (к’лначка, кл’најне) Во народото... повеќе...