• A-
  • A
  • A+
петок, 21 септември 2018, 

Обичаи и верувања

Oбичаи и верувања

15 јули 2018 Лазароско-галички антагонизам  Антагонизмот меѓу луѓето од Галичник и оние од Лазороп... повеќе...

 

Oбичаи и верувања

14 јули 2018 Свети бесребреници Козма и Дамјан  Празник на големите господови лекари  Овие големи... повеќе...

Oбичаи и верувања

13 јули 2018 Сoбор на 12 апостоли (Павловден)Именден празнуваат: Павле, Пајо, Павлина... Следниот ... повеќе...

Oбичаи и верувања

12 јули 2018 Свети апостоли Петар и Павле (Петровден) Празник на врховните апостоли  По примањето... повеќе...

Обичаи и верувања

11 јули 2018 Свадбени обичаи Во тиквешките села Обичаи по свадбите Кога се свршуе момче за мома ... повеќе...

Обичаи и верувања

10 јули 2018 Од нашето минато Од печалбарскиот живот  Но, деновите на радост брзо завршије. Однов... повеќе...

Oбичаи и верувања

9 јули 2018 Македонски народни благослови  Аирлија да ви е пазаро.Аирлија да ви е радоста.Аирлија ... повеќе...

Oбичаи и верувања - 8 ЈУЛИ

8 јули 2018 Пословици и поговорки запишани од Кузман Шапкарев  Видела свињата рогузина, (та) посак... повеќе...

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

7 јули 2018 Раѓање на Свети Јован Крстител (Иванден)  Пророк кој оди пред Спасителот  Меѓу поголе... повеќе...

Oбичаи и верувања

6 јули 2018 Колку е стар и како му је потеклото на манастирот Св.Јован  Немајет многу писмени траг... повеќе...

Обичаи и верувања

5 јули 2018 (МИА) Лазороско-галички антагонизам  Антагонизмот меѓу луѓето од Галичник и оние од Ла... повеќе...

Oбичаи и верувања

4 јули 2018 Свети Јоан кога одел да се качуа на една планина за да се молит Богу  Свети Јоан, одеј... повеќе...

Обичаи и верувања

3 јули 2018 (МИА) Преподобен Наум Охридски Чудотворец Исцелител и просветител на македонскиот наро... повеќе...

Обичаи и верувања

2 јули 2018 (МИА) Свети Јован Максимович – Шангајски Работел како професор на Битолската богослов... повеќе...

Обичаи и верувања

1 јули 2018 (МИА) Рaстенијата во македонските народни песни пушчи ја бабо мори Тодорка Пушчи ја, б... повеќе...

Обичаи и верувања

30 јуни 2018 (МИА) Преданија за нашите села Потекло на името на селото Беловиште  За потеклото на... повеќе...

Обичаи и верувања

29 јуни 2018 (МИА) Верувања и суеверија Вапир Собрале се моми уф една воденица. Та била воденичар... повеќе...