Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

2 јули 2018 (МИА) Свети Јован Максимович – Шангајски Работел како професор на Битолската богослов... повеќе...

 

Обичаи и верувања

1 јули 2018 (МИА) Рaстенијата во македонските народни песни пушчи ја бабо мори Тодорка Пушчи ја, б... повеќе...

Обичаи и верувања

30 јуни 2018 (МИА) Преданија за нашите села Потекло на името на селото Беловиште  За потеклото на... повеќе...

Обичаи и верувања

29 јуни 2018 (МИА) Верувања и суеверија Вапир Собрале се моми уф една воденица. Та била воденичар... повеќе...

Обичаи и верувања

28 јуни 2018 (МИА) Верувања и суеверија од Малешевијата  Близнаци и едномесечета. – Кога има деца ... повеќе...

Обичаи и верувања

27 јуни 2018 (МИА) Македонски народни преданија и легенди За времето Еден друг овчар од селото Ми... повеќе...

Обичаи и верувања

26 јуни 2018 (МИА) Македонски народни преданија и легенди Сељанинот, Христос, Свети Петар и Арханг... повеќе...

Обичаи и верувања

25 јуни 2018 (МИА) Пословици од село Робово, Малешевско  Во Робово, како и во цело Малешевско, има... повеќе...

Обичаи и верувања

24 јуни 2018 (МИА) Свети апостоли Вартоломеј и Варнава (Вртолум) Ден кога се врти Сонцето  Во нар... повеќе...

Обичаи и верувања

23 јуни 2018 (МИА) Народна филозофија Македонски народни гатанки  Дрен и дренкиЦарот во зелено, в... повеќе...

Обичаи и верувања

22 јуни 2018 (МИА) Народна филозофија Македонски народни заклетви  Аир да не видам од челатта. (Т... повеќе...

Обичаи и верувања

21 јуни 2018 (МИА) Народна филозофија Македонски народни брзозборки  Лазар рало превлече, през Ра... повеќе...

Обичаи и верувања

20 јуни 2018 (МИА) Хумористично сатирични (смешни) песни  Во македонското народно творештво важно ... повеќе...

Обичаи и верувања

19 јуни 2018 (МИА) Лазороско-галички антагонизам  Антагонизмот меѓу луѓето од Галичник и оние од Л... повеќе...

Обичаи и верувања

18 јуни 2018 (МИА) Преданија и легенди за Свети Еразмо Охридски  За гласот што буди молитва  Отец... повеќе...

Обичаи и верувања

17 јуни 2018 (МИА) Обичаи поврзани со работата  Овој вид обреди во Џепишта се негува при извршувањ... повеќе...

Обичаи и верувања

16 јуни 2018 (МИА) Од чудата на свети Еразмо Оживување на починато дете  Свети Еразмо направи раз... повеќе...

Мозаик

„Хет трик“: Фудбалер за само шест недели доби деца од три жени

Напаѓачот на англискиот фудбалски клуб Стоук Сити,...

Доделена „Алтернативната Нобелова награда"

Наградата „Правилно живеење", позната и како „Алте...

Тревога во Бакингемската палата поради приврзок за клучеви

Мажот кој вчера беше уапсен кај Бакингемската пала...

Многу мажи по сексот чувствуваат емотивна празнина

Дури 40 отсто од мажите по сексот чувствуваат емот...

НАСА откри две нови планети

Само пет месеци по поставувањето во земјината орби...