Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

14 јуни 2018 (МИА) Од народниот живот Јадење Селанецот јаде кога е гладен но обично два пати во д... повеќе...

 

Обичаи и верувања

13 јуни 2018 (МИА) Преданија и легенди Свети Петар и сиромавиот  Си бил еден сиромав чоек: гол, б... повеќе...

Обичаи и верувања

12 јуни 2018 (МИА) Народни верувања од село Џепиште, Дебарско  Секоја куќа во вртот сеела босилек.... повеќе...

Обичаи и верувања

Обичаи и верувања 11 јуни 2018 (МИА) Народни верувања од дебарско  За да се отстранат сите нечист... повеќе...

Обичаи и верувања

10 јуни 2018 (МИА) За манастирот Си Свети (Сите светии) во село Лешани Единствен манастир што им е... повеќе...

Обичаи и верувања

9 јуни 2018 (МИА) За селото Зубовце, Гостиварско  Постанок и потекло За постанокот и за потеклото... повеќе...

Обичаи и верувања

8 јуни 2018 (МИА) Пренос на моштите на свети Георгиј Кратовски Запален затоа што си ја сакал верат... повеќе...

Обичаи и верувања 7 ЈУНИ

7 јуни 2018 (МИА) Од минатото на Битуше  Од печалбарскиот живот  Повторно се вративме во Фелибе  ... повеќе...

Обичаи и верувања

6 јуни 2018 (МИА) Народни пословици и поговорки  За брада е мака, да за чешки колку ти душа сака.З... повеќе...

Обичаи и верувања

5 јуни 2018 (МИА) Фразеолошки речник на вевчанскиот говор Студен се насмејал. (Бошк.) Клетва што се... повеќе...

Обичаи и верувања

4 јуни 2018 (МИА) Свети великомаченик кнез Јован Владимир  Кнезот Владимир со силен култ во Западн... повеќе...

Обичаи и верувања

3 јуни 2018 (МИА)  Свети Константин и Елена  Првиот римски император што го признал христијанствот... повеќе...

Обичаи и верувања

2 јуни 2018 (МИА)   Верувања и суеверија Сениште во пуста воденица  До селото Забрчани (Прилепцко... повеќе...

Обичаи и верувања

1 јуни 2018 (МИА)  Преданија и легенди Господ кога и создаваше луѓето  Откога создаде Господ небо... повеќе...

Обичаи и верувања

31 мај 2018 (МИА)  Народна филозофија Пословици и поговорки Јадено-пиено-платено.Ја збираат парата... повеќе...

Обичаи и верувања

30 мај 2018 (МИА)  Верувања и суеверија Сениште во еден стар даб  Пред педесе години бев калфа у Т... повеќе...

Обичаи и верувања

29 мај 2018 (МИА)  Преданија и легенди Од минатото на Мариовскиот крај  Крале Марко светец со Бож... повеќе...