Обичаи и верувања

Обичаи и верувања

29 мај 2018 (МИА)  Преданија и легенди Од минатото на Мариовскиот крај  Крале Марко светец со Бож... повеќе...

 

Обичаи и верувања

28 мај 2018 (МИА)  Свети Ахил Лариски  Охридската архиепископија силно поврзана со култот на Свети... повеќе...

Обичаи и верувања

27 мај 2018 (МИА)  Слегување на Светиот дух - Духовден (Св.Троица) - Педесетница Празник на Светио... повеќе...

Обичаи и верувања

26 мај 2018 (МИА)  Ој, лилеш (Ојлилешки) во Вевчани Ритуалот „Ој, лилеш“ се изведува во кое било в... повеќе...

Обичаи и верувања

25 мај 2018 (МИА)   Правни обичаи  Род и роднина Прашање: Дали народот прави разлика...?Одговор: М... повеќе...

Обичаи и верувања

24 мај 2018 (МИА)   Свети рамноапостолни Кирил и Методиј Солунски  Големите македонски и сесловенс... повеќе...

Обичаи и верувања

23 мај 2018 (МИА)  Технолошки обичаи од Гевгелиско  Правење подници (црепни) - Се ископува добра, ... повеќе...

Обичаи и верувања

22 мај 2018 (МИА)   Пренесување на моштите на Свети Николај во Бари (Свети Никола - Летен) Празник... повеќе...

Обичаи и верувања

21 мај 2018 (МИА)  Свети апостол и евангелист Јован Богослов  Празник во чест на чудата на Свети Ј... повеќе...

Обичаи и верувања

20 мај 2018 (МИА)   Мијачки бајрак Мијаците како племе отсекогаш настојувале да ги задржат каракте... повеќе...

Обичаи и верувања

19 мај 2018 (МИА)   Народна медицина Бољки (Болести) (Имиња и лечење) Глисти (пантличара) - Од ова... повеќе...

Обичаи и верувања

18 мај 2018 (МИА)   Малите приказни голем ум даваат Посникот и вдовицата праведница Живеел еден по... повеќе...

Обичаи и верувања

17 мај 2018 (МИА)   Народна митологија Преданија и верувања за животни  1. Лилјакот некоаш глушец... повеќе...

Обичаи и верувања

16 мај 2018 (МИА)  Народна филозофија Пословици од Охрид Ако ме бесите, бесете ме (побргу), оту ми... повеќе...

Обичаи и верувања

15 мај 2018 (МИА)   Свети Атанасиј Велики (Танасовден-Летен) Еден од столбовите на христијанската ... повеќе...

Обичаи и верувања - 14 мај

14 мај 2018 (МИА)   Свети пророк Еремија  Бегај, бегај поганијо ете ти го Еремија Нашиот народ Ере... повеќе...

Обичаи и верувања

13 мај 2018 (МИА)  Народни песни за растенијата Кала шета у градинаКала шета у градина,у градина п... повеќе...

Мозаик

Олег Сенцов стана почесен граѓанин на Париз

Украинскиот филмски режисер осуден на 20 години за...

Британски математичар тврди дека пронашол решение за проблем стар 160 години

Еден од најистакнатите британски математичари, Мај...

Познатиот професионален убиец на ТВ екраните стана модна икона

Ѕвездата од новата ТВ серија „Убиствената Ив“, ист...

Премиерката на Нов Зеланд и нејзиното бебе - хит во ОН

Премиерката на Нов Зеланд, Џасинда Ардерн, која ов...

„Хет трик“: Фудбалер за само шест недели доби деца од три жени

Напаѓачот на англискиот фудбалски клуб Стоук Сити,...