• A-
  • A
  • A+
среда, 19 септември 2018, 

Култура

Од денеска „Звуците на културата“ во Ѓорче Петров

Од денеска „Звуците на културата“ во Ѓорче Петров

Скопје, 19 септември 2018 (МИА) - Во општина Ѓорче Петров од денеска по до недела првпат ќе се одржи... повеќе...

 
„Еден месец на село“ - прва премиера на МНТ во новата сезона

„Еден месец на село“ - прва премиера на МНТ во новата сезона

Скопје, 19 септември 2018 (МИА) - Првата премиера на Македонскиот народен театар во новата сезона ќе... повеќе...

Монографија на НГМ за творештвото на Адем Кастрати

Монографија на НГМ за творештвото на Адем Кастрати

Скопје, 19 септември 2018 (МИА) - По отворањето на ретроспективната  изложба на дела од Адем Кастрат... повеќе...

Караванот на „Истибањско Здравоживо“ вечерва во Македонска Каменица

Караванот на „Истибањско Здравоживо“ вечерва во Македонска Каменица

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Културно-информативниот центар Романса од Македонска Каменица вече... повеќе...

„Крилести одаи“ на Јоана Шишкова промовирана во Крива Паланка

„Крилести одаи“ на Јоана Шишкова промовирана во Крива Паланка

Крива Паланка, 18 септември 2018, (МИА) – Втората поетска збирка на Јоана Шишкова денес беше промови... повеќе...

Поволностите за странски филмски продукции претставени на фестивалот во Олденбург

Поволностите за странски филмски продукции претставени на фестивалот во Олденбург

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) -  Агенцијата за филм на Република Македонија ја претстави македонск... повеќе...

„АСНОМ“ од Пелинце претставен на Форумот на словенски култури во Прага

„АСНОМ“ од Пелинце претставен на Форумот на словенски култури во Прага

Куманово, 18 септември 2018 (МИА) - Претставници од Музејот Куманово присуствуваа на Форумот на слов... повеќе...

Јавен повик на Град Скопје за финансирање проекти од културата за 2019

Јавен повик на Град Скопје за финансирање проекти од културата за 2019

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Град Скопје објави јавен повик за финансирање проекти и активности... повеќе...

Шест концерти на 22. Блуз и соул фестивал

Шест концерти на 22. Блуз и соул фестивал

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Дваесет и вториот „Блуз и соул фестивал“ во организација на Дирекц... повеќе...

Презентација на високото образование во Русија

Презентација на високото образование во Русија

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Заинтересираните што сакаат своето образование да го продолжат во ... повеќе...

Археолошко истражување на Кале кај велешкото село Стари Град

Археолошко истражување на Кале кај велешкото село Стари Град

Велес, 18 септември 2018 (МИА) - На почетокот на септември екипа на Народниот музеј од Велес под рак... повеќе...

Во Крива Паланка изложба на фотографии од Зорица Пуровска-Велевска

Во Крива Паланка изложба на фотографии од Зорица Пуровска-Велевска

Крива Паланка, 18 септември 2018 (МИА) – Во уметничката галерија на Градскиoт музеј во Крива Пал... повеќе...

Изложба за 50 години ликовно творештво на Војко Јаневски

Изложба за 50 години ликовно творештво на Војко Јаневски

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Во Културно-информативниот центар-Скопје вечер ќе биде отворена из... повеќе...

Самостојна изложба на хрватскиот уметник Владимир Фрелих

Самостојна изложба на хрватскиот уметник Владимир Фрелих

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Самостојна изложба на хрватскиот уметник Владимир Фрелих, насловен... повеќе...

Македонскиот стрип претставен на 12.  Новосадски стрип-викенд

Македонскиот стрип претставен на 12. Новосадски стрип-викенд

Велес, 17 септември 2018 (МИА) - Стрип-центарот на Македонија (СЦМ) со седиште во Велес изминатиот в... повеќе...

Пет награди за „Тоби“ на Театарот за деца и младинци на фестивал во Подгорица

Пет награди за „Тоби“ на Театарот за деца и младинци на фестивал во Подгорица

Скопје, 17 септември 2018 (МИА) - Претставата „Тоби“ на Театарот за деца и младинци освои пет наград... повеќе...

„Случај за неискусниот џелат“ ќе ја отвори филмската програма за бунтовната ’68

„Случај за неискусниот џелат“ ќе ја отвори филмската програма за бунтовната ’68

Скопје, 17 септември 2018 (МИА) - Од денеска до 21 септември во Кинотеката на Македонија ќе бидат пр... повеќе...