• A-
  • A
  • A+
четврток, 20 септември 2018, 

Култура

„Случај за неискусниот џелат“ ќе ја отвори филмската програма за бунтовната ’68

„Случај за неискусниот џелат“ ќе ја отвори филмската програма за бунтовната ’68

Скопје, 17 септември 2018 (МИА) - Од денеска до 21 септември во Кинотеката на Македонија ќе бидат пр... повеќе...

 
Богата понуда на 10. Интернационален театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Богата понуда на 10. Интернационален театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Крива Паланка, 17 септември 2018 (МИА) – Актерската екипа од Општински народен театар „Невена Кокано... повеќе...

Етно групата „Љубојна“ настапи на меѓународниот фестивал „Медитерански култури“ во Португалија

Етно групата „Љубојна“ настапи на меѓународниот фестивал „Медитерански култури“ во Португалија

Битола, 17 септември 2018 (МИА) - Македонската етно група „Љубојна“ успешно настапи на меѓународниот... повеќе...

Промоција на книгата „Липите кај Сарај куќа“ од Дочовска Павловска

Промоција на книгата „Липите кај Сарај куќа“ од Дочовска Павловска

Скопје, 17 септември 2018 (МИА) - Во просториите на Друштво на писатели на Македонија денеска биде п... повеќе...

Ретроспективна изложба на театарски плакат од Стојанче Величковски

Ретроспективна изложба на театарски плакат од Стојанче Величковски

Крива Паланка,15 септември 2018 (МИА) - Во Националната установа Центар за култура, Крива Паланка бе... повеќе...

Турски театар ќе ја отвори сезоната со „Кралот Лир“ од Шекспир

Турски театар ќе ја отвори сезоната со „Кралот Лир“ од Шекспир

Скопје, 16 септември 2018 (МИА) - Националната установа Турски театар утревечер ќе ја отвори сезонат... повеќе...

Македонска литературна вечер во Москва

Македонска литературна вечер во Москва

Скопје, 15 септември 2018 (МИА) - „Разноликост на културите“ е насловот на литературната вечер што с... повеќе...

Во Гостивар промовирана збирка со детска поезија „Стихувалки“

Во Гостивар промовирана збирка со детска поезија „Стихувалки“

Гостивар, 15 септември 2018 (МИА) - Карванот на поетскиот фестивал „Стихувалки 2018“ денеска го посе... повеќе...

Изложба од циклусот „Жена“ на дела на Саздовска во Прилеп

Изложба од циклусот „Жена“ на дела на Саздовска во Прилеп

Прилеп, 15 септември 2018 (МИА) - Синоќа во во ликовната галерија од Центарот за култура „Марко Цепе... повеќе...

Денови на театарот во Ресен

Денови на театарот во Ресен

Ресен, 15 септември 2018 (МИА) - Со претставата „Принцот Жаба“ на театарот „Крик“ од Скопје, почнаа ... повеќе...

Данило Коцевски: Пишувањето за Скопје дојде природно, како резултат на љубовта

Данило Коцевски: Пишувањето за Скопје дојде природно, како резултат на љубовта

Скопје, 15 септември 2018 (МИА) - Моето пишување за Скопје нема и не може да има крај. А знаете ли з... повеќе...

Десетто издание на театарскиот фестивал „Св. Јоаким Осоговски“, признаниеето лауреат го доби Чоревски

Десетто издание на театарскиот фестивал „Св. Јоаким Осоговски“, признаниеето лауреат го доби Чоревски

Крива Паланка, 15 септември 2018 (МИА) - На летната сцена на плоштадот „Карпошово востание“ во Крива... повеќе...

Јубилеј 50 години театарска дејност на Ристе Миладинов

Јубилеј 50 години театарска дејност на Ристе Миладинов

Струга, 15 септември 2018 (МИА) – Во Центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга вечер ќе бида... повеќе...

Денови на Хиландар во Скопје

Денови на Хиландар во Скопје

Скопје, 15 септември 2018 (МИА) - Со предавање на архимандритот Методије и со изложба на фотографии ... повеќе...

Поетско-сценски и ликовен перформанс „Поетска гравитација“

Поетско-сценски и ликовен перформанс „Поетска гравитација“

Скопје, 15 септември 2018 (МИА) - Здружението за наука и култура од Битола и Друштвото на писателите... повеќе...

Промовирана збирката песни „Суштината на времето“

Промовирана збирката песни „Суштината на времето“

Вевчани, 14 септември 2018 (МИА) – Во црквата „Свети Никола“ во Вевчани вечерва беше промовирана зби... повеќе...

Почнува 10. Меѓународен театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Почнува 10. Меѓународен театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Крива Паланка, 14 септември 2018 (МИА) – Во Крива Паланка вечер ќе биде отворено 10. јубилејно изд... повеќе...