Култура

Поетско-сценски и ликовен перформанс „Поетска гравитација“

Поетско-сценски и ликовен перформанс „Поетска гравитација“

Скопје, 15 септември 2018 (МИА) - Здружението за наука и култура од Битола и Друштвото на писателите... повеќе...

 
Промовирана збирката песни „Суштината на времето“

Промовирана збирката песни „Суштината на времето“

Вевчани, 14 септември 2018 (МИА) – Во црквата „Свети Никола“ во Вевчани вечерва беше промовирана зби... повеќе...

Почнува 10. Меѓународен театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Почнува 10. Меѓународен театарски фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Крива Паланка, 14 септември 2018 (МИА) – Во Крива Паланка вечер ќе биде отворено 10. јубилејно изд... повеќе...

Втор хуманитарен концерт на Павле Камилоски во МОБ

Втор хуманитарен концерт на Павле Камилоски во МОБ

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - На 21 септември Павле Камилоски ќе одржи втор целовечерен концерт ... повеќе...

Проекции на шест македонски филма во девет општини

Проекции на шест македонски филма во девет општини

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - Здружението на филмски продуценти на Македонија (МЗФП) организира ... повеќе...

Во Кавадарци почна „Тиквеш рок фест 2018”

Во Кавадарци почна „Тиквеш рок фест 2018”

Кавадарци, 14 септември 2018 (МИА) - Во Кавадарци синоќа почна тридневната манифестација „Тиквешки р... повеќе...

„Фолклористи“ примени од градоначалникот на Крива Паланка по освоената награда во Бурса

„Фолклористи“ примени од градоначалникот на Крива Паланка по освоената награда во Бурса

Kрива Паланка, 14 септември 2018 (МИА) - Градоначалникот на Крива Паланка Борјанчо Мицевски прими де... повеќе...

Денови на Хиландар во Скопје

Денови на Хиландар во Скопје

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - Со предавање на архимандритот Методије и со изложба на фотографии ... повеќе...

Книжевни настапи на Стефан Марковски во Шпанија

Книжевни настапи на Стефан Марковски во Шпанија

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - Писателот Стефан Марковски имаше книжевни настапи во Шпанија на 10... повеќе...

Изложба на Ангелина Поповска во Куманово

Изложба на Ангелина Поповска во Куманово

Куманово, 14 септември 2018 (МИА) - „Landscapes“ е насловот на изложбата на авторот Ангелина Поповск... повеќе...

Се враќа филмската проекција во Македонска Каменица

Се враќа филмската проекција во Македонска Каменица

Македонска Каменица, 14 септември 2018 (МИА) - По пауза од 13 години синоќа во Македонска Каменица... повеќе...

Промоција на книгата „Суштината на времето“

Промоција на книгата „Суштината на времето“

Вевчани, 14 септември 2018 (МИА) - Во рамки на Вевчанското културно лето - ВЕВКУЛ вечер во црквата „... повеќе...

Изложба на графики од збирката на Музејот на современа уметност

Изложба на графики од збирката на Музејот на современа уметност

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - Музејот на современата уметност (МСУ) вечер од 20 часот ќе отвори ... повеќе...

„Статуафест“ на улица „Македонија“

„Статуафест“ на улица „Македонија“

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - Живи статуи од Шпанија, Бугарија, Србија, Украина и Македонија ќе ... повеќе...

„Остен“ одбележува 50 години Светска галерија на карикатури

„Остен“ одбележува 50 години Светска галерија на карикатури

Скопје, 13 септември 2018 (МИА) - Годинава Остен - уметност на хартија одбележува голем јубилеј, 50 ... повеќе...

Уметникот Златко Крстески на две меѓународни изложби

Уметникот Златко Крстески на две меѓународни изложби

Прилеп, 13 септември 2018 (МИА) - Уметникот и карикатурист Златко Крстески овој месец со своите дела... повеќе...

Прва фаза од проектот „Што е (денес) кореографија?“ на „Локомотива“

Прва фаза од проектот „Што е (денес) кореографија?“ на „Локомотива“

Скопје, 13 септември 2018 (МИА) - Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата „Локомотива“... повеќе...