Финансии

Стапката на ДДВ за станови останува пет проценти

Стапката на ДДВ за станови останува пет проценти

Скопје, 27 август 2018 (МИА) - За новоизградените станови останува повластената стапка... повеќе...

 
Тевдовски: Растот на платите ја поттикнува продуктивноста на фирмите

Тевдовски: Растот на платите ја поттикнува продуктивноста на фирмите

Скопје, 25 август 2018 (МИА) - Со растот на платите компаниите бараат начини, но и државна поддршка ... повеќе...

Тевдовски: Нема потреба од ребаланс на буџетот за одвоените средства за референдумот

Тевдовски: Нема потреба од ребаланс на буџетот за одвоените средства за референдумот

Велес, 24 август 2018 (МИА) - Средствата одвоени за референдумот од 80 милиони денари се од резервни... повеќе...

АмЧам, Македонија 2025 и МАСИТ: Не е погоден момент за воведување прогресивно оданочување

АмЧам, Македонија 2025 и МАСИТ: Не е погоден момент за воведување прогресивно оданочување

Скопје, 24 август 2018 (МИА) - Американската стопанска комора во Македонија - АмЧам Македонија, Маке... повеќе...

Тевдовски: Капиталните инвестиции се ниски поради наталожените проблеми од минатата власт

Тевдовски: Капиталните инвестиции се ниски поради наталожените проблеми од минатата власт

Скопје, 23 август 2018 (МИА) -  Капиталните инвестиции се ниски, но сите останати макроекономски фун... повеќе...

Тевдовски: Растот на царинските приходи за 11 отсто е показател за зголемена економска активност

Тевдовски: Растот на царинските приходи за 11 отсто е показател за зголемена економска активност

Скопје, 23 август 2018 (МИА) - До 22 август приходите од царини, ДДВ и акцизи се зголемени за 11 про... повеќе...

Делегација на даночната администрација на Косово на средби во УЈП

Делегација на даночната администрација на Косово на средби во УЈП

Скопје, 22 август 2018 (МИА) - Директорот на Даночната администрација на Косово, Сакип Имери и претс... повеќе...

Раст на кредитите и депозитите, најмногу кај домаќинствата

Раст на кредитите и депозитите, најмногу кај домаќинствата

Скопје, 22 август 2018 (МИА) - И кредитите и депозитите во јули забележале раст. Податоците на НБРМ ... повеќе...

Тевдовски: Продолжува трендот на раст на платите, на годишно ниво 1.400 денари

Тевдовски: Продолжува трендот на раст на платите, на годишно ниво 1.400 денари

Скопје, 21 август 2018 (МИА) - Растот на просечната плата во јуни годинава во однос на јуни лани од ... повеќе...

Царината заплени фалсификати, цигари, додатоци на исхрана и инсектициди

Царината заплени фалсификати, цигари, додатоци на исхрана и инсектициди

Скопје, 20 август 2018  Во текот на минатата недела, царинските службеници спречија неколку обиди з... повеќе...

МФ: Фирмите за седум месеци добија 12,7 милијарди денари поврат на ДДВ

МФ: Фирмите за седум месеци добија 12,7 милијарди денари поврат на ДДВ

Скопје, 20 август 2018 (МИА) - Повратот на ДДВ за фирмите во првите седум месеци од годинава изнесув... повеќе...

Сет закони од Министерство за финансии со директни поволности за граѓаните и фирмите

Сет закони од Министерство за финансии со директни поволности за граѓаните и фирмите

Скопје, 19 август 2018 (МИА) - Министерството за финансии изготви или стави во примена осум закони к... повеќе...

Два милиона евра грант за набавка на фотоволтаични системи за 35 општини

Два милиона евра грант за набавка на фотоволтаични системи за 35 општини

Скопје, 18 август 2018 (МИА) - Градинки, училишта, општински згради и други јавни објекти во општини... повеќе...

Фалсификатите во Македонија доаѓаат од Кина и Турција, најчесто храна, облека, обувки

Фалсификатите во Македонија доаѓаат од Кина и Турција, најчесто храна, облека, обувки

Скопје,  18 август 2018 (МИА) – Фалсификуваната стока што стигнува во Македонија е од Кина и Турција... повеќе...

Фалсификатите во Македонија доаѓаат од Кина и Турција, најчесто храна, облека, обувки

Фалсификатите во Македонија доаѓаат од Кина и Турција, најчесто храна, облека, обувки

Скопје,  18 август 2018 (МИА) – Фалсификуваната стока што стигнува во Македонија е од Кина и Турција... повеќе...

Увид во состојбата и функционирањето на ГП Табановце, Ќафасан и Маркова Нога

Увид во состојбата и функционирањето на ГП Табановце, Ќафасан и Маркова Нога

Скопје, 16 август 2018 (МИА) - Претставници од Делегацијата на ЕУ заедно со делегација на  Царинскат... повеќе...

НБРМ: Не се очекуваат директни негативни ефекти врз економијата од случувањата во Турција

НБРМ: Не се очекуваат директни негативни ефекти врз економијата од случувањата во Турција

Скопје, 16 август 2018 (МИА) - Од случувањата во Турција не се очекуваат директни негативни ефекти в... повеќе...