Екологија

Над 80 локации во мрак како дел од Часот на планетата Земја

Над 80 локации во мрак како дел од Часот на планетата Земја

Скопје, 24 март 2018 (МИА) - Македонија денеска во 20:30 часот по локално време со гаснење на светил... повеќе...

 
Македонија дел од акцијата „Час на планетата Земја“

Македонија дел од акцијата „Час на планетата Земја“

Скопје, 23 март 2018 (МИА) - Над 80 локации во Македонија утре ќе потонат во мрак и ќе се приклучат ... повеќе...

Зелени технологии и повисока свест во справување со отпадот

Зелени технологии и повисока свест во справување со отпадот

Скопје, 23 март 2018 (МИА) - Просекот и составот на отпадот во Македонија е ист како и во европските... повеќе...

Светски ден на водите 2018 - Одговорот е во природата

Светски ден на водите 2018 - Одговорот е во природата

Скопје, 23 март 2018 (МИА) - Над сто посетители синоќа присуствуваа на уникатниот твитап настан во С... повеќе...

Конференција за дивите депонии и загадувањето

Конференција за дивите депонии и загадувањето

Скопје, 23 март 2018 (МИА) - „Загадување на воздухот и нерегулираните депонии“ е темата на денешната... повеќе...

Пролетна акција за чистење на околината на велешкото езеро „Младост“

Пролетна акција за чистење на околината на велешкото езеро „Младост“

Велес, 21 март 2018 (МИА) - Шеснаесет метри кубни отпад е собран во дводневната акција што се спрове... повеќе...

Шест видеа за зголемување на свеста за аерозагадувањето

Шест видеа за зголемување на свеста за аерозагадувањето

Скопје, 21 март 2018 (МИА) - Шест информативни видеа изработи Центарот за истражување и информирање ... повеќе...

Во Брисел претставени мерки и активности за подобрување на квалитетот на воздухот во Македонија

Во Брисел претставени мерки и активности за подобрување на квалитетот на воздухот во Македонија

Скопје, 20 март 2018 (МИА) - Заменик министерот за животна средина и просторно планирање, во рамки н... повеќе...

Вардар во Велес двојно зголемен, но далеку од критичната кота на излевање

Вардар во Велес двојно зголемен, но далеку од критичната кота на излевање

Велес 20 март 2018 (МИА) - Нивото на Вардар во Велес измерен на мерното место кај Мало Мовче во близ... повеќе...

Состанок на Поткомитетот за транспорт и животна средина во Брисел

Состанок на Поткомитетот за транспорт и животна средина во Брисел

Скопје, 19 март 2018 МИА (МИА) - Животната средина, климатските промени, енергетиката, регионалната ... повеќе...

Пошумување садници на локалитетот Спомен Костурница Куманово

Пошумување садници на локалитетот Спомен Костурница Куманово

Куманово, 17 март 2018 (МИА) -  Во рамки  на акцискиот план  на општина Куманово за намалување ... повеќе...

Еколозите повторно бараат да се суспендира изградбата на хидроелектраните во Маврово

Еколозите повторно бараат да се суспендира изградбата на хидроелектраните во Маврово

Скопје, 17 март 2018 (МИА) - Владата се уште не ја суспендираше изградбата на хидроелектраните во На... повеќе...

Во Штип презентација и дебата за новиот рудник „Боров дол“

Во Штип презентација и дебата за новиот рудник „Боров дол“

Штип, 16 март 2018 (МИА) - Јавна презентација и дебата за новото рудно тело „Боров дол“, кое е на те... повеќе...

Делчево ќе добие чиста вода за пиење со швајцарска поддршка

Делчево ќе добие чиста вода за пиење со швајцарска поддршка

Скопје, 16 март 2018 (МИА) - Министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки, град... повеќе...

Дебата во Тетово - „Загадувањето го оштетува здравјето - барајте оштета“

Дебата во Тетово - „Загадувањето го оштетува здравјето - барајте оштета“

Тетово,  15 март 2018 (МИА) - Граѓанската Еко герила во соработка со Тетовскиот универзитет, денеска... повеќе...

Инфо сесија за подобро менаџирање на електронскиот отпад

Инфо сесија за подобро менаџирање на електронскиот отпад

Скопје, 15 март 2018 (МИА) - Предлози за подобрување на постојните законски и подзаконски постапки, ... повеќе...

ЕЛЕМ: Нивото на водостојот на Охридското Езеро под контрола

ЕЛЕМ: Нивото на водостојот на Охридското Езеро под контрола

Охрид, 15 март 2018 (МИА) – Обилните врнежи од дожд и порастот на температурите кои придонесоа за бр... повеќе...