Земјоделство

Земјоделците од истокот да внимаваат како ги наводнуваат нивите под далноводи

Земјоделците од истокот да внимаваат како ги наводнуваат нивите под далноводи

Штип, 10 Август 2018 (МИА) - АД МЕПСО апелира до земјоделците од шптипскиот и овчеполскиот регион да... повеќе...

 
Анализите потврдија: Соините трошки и шницли содржат ГМО, следи уништување

Анализите потврдија: Соините трошки и шницли содржат ГМО, следи уништување

Скопје, 10 август 2018 (МИА) - Анализите во референтната лабораторија во ЕУ потврдија присуство на Г... повеќе...

Министерството за економија го одобри проектот „Еногастрономски пат низ Тиквешијата“

Министерството за економија го одобри проектот „Еногастрономски пат низ Тиквешијата“

Кавадарци, 10 август 2018 (МИА) - Министерството за економија го одобри проектот „Еногастрономски па... повеќе...

Почна откупот на винско грозје во Кавадарци

Почна откупот на винско грозје во Кавадарци

Кавадарци, 9 август 2018 (МИА) - Винаријата „Тиквеш” од Кавадарци го почна годинашниот откуп на винс... повеќе...

Наскоро почнува вградувањето микрочипови кај домашните миленичиња

Наскоро почнува вградувањето микрочипови кај домашните миленичиња

Скопје, 9 август 2018 (МИА) - Наскоро ќе почне вградувањето на микрочипови кај домашните миленичиња ... повеќе...

Атанасов: АХВ ќе спроведе засилени контроли за присуство на ГМО во храната (видео)

Атанасов: АХВ ќе спроведе засилени контроли за присуство на ГМО во храната (видео)

Скопје, 9 август 2018 (МИА) - Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) во наредниот период ќе спров... повеќе...

Во Македонија „протнати“ генетски модифициран ориз и соини шницли

Во Македонија „протнати“ генетски модифициран ориз и соини шницли

Скопје, 9 август 2019 (МИА) - Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) открила дека во Македонија с... повеќе...

АХВ: Ќебапи и плескавици со пилешко се продавале како свински и говедски

АХВ: Ќебапи и плескавици со пилешко се продавале како свински и говедски

Скопје, 8 август 2018 (МИА) - Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) во маркети низ Македонија от... повеќе...

Почна бербата на пиперката „ајварка“

Почна бербата на пиперката „ајварка“

Струмица, 8 август 2018 (МИА) - Во Струмичко почна бербата на пиперката „ајварка“ од сортата „куртов... повеќе...

Македонија 27-ма по извоз на домати во светот, 33-та по извоз на лубеници

Македонија 27-ма по извоз на домати во светот, 33-та по извоз на лубеници

Скопје, 8 август 2018 (МИА) - Македонија е на 27 место во светот според извозот на домати, а на 33-т... повеќе...

Утврдени хигиенски пропусти во „Специјал“

Утврдени хигиенски пропусти во „Специјал“

Скопје, 7 август 2018 (МИА) -  Утврдени се пропусти во спроведувањето на добрата хигиенска пракса во... повеќе...

Укината спорната уредба, наскоро обесштетување од непогодите во 2016 и 2015 година

Укината спорната уредба, наскоро обесштетување од непогодите во 2016 и 2015 година

Скопје, 7 август 2018 (МИА) - Министерството за земјоделство очекува во најскоро време да почне обес... повеќе...

 Димковски од МЗШВ ги искара земјоделците – да не манипулираат со цената на пченицата (ДПЛ)

Димковски од МЗШВ ги искара земјоделците – да не манипулираат со цената на пченицата (ДПЛ)

Скопје, 7 август 2018 (МИА) – Шефот на кабинет на министерот за земјоделство, Трајан Димковски, апел... повеќе...

За купување земјиште под оранжерии неопходна е проценка од Бирото за судски вештачења

За купување земјиште под оранжерии неопходна е проценка од Бирото за судски вештачења

Скопје, 7 август 2018 (МИА) - За 11 дена завршува Јавниот повик за купување државно земјоделско земј... повеќе...

Димковски од МЗШВ ги искара земјоделците – да не манипулираат со цената на пченицата

Димковски од МЗШВ ги искара земјоделците – да не манипулираат со цената на пченицата

Скопје, 7 август 2018 (МИА) – Трајан Димковски, шеф на Кабинетот на министерот за земјоделство, апел... повеќе...

Околу 180.000 евра штета од косовската одлука за зголемените царини

Околу 180.000 евра штета од косовската одлука за зголемените царини

Скопје, 7 август 2018 (МИА) - На околу 180.000 евра или 2.000 тони нереализиран извоз, се проценува ... повеќе...

Во Прилеп поднесени 1.315 барања за обештетување од јулското невреме

Во Прилеп поднесени 1.315 барања за обештетување од јулското невреме

Прилеп, 6 август 2018 (МИА) - До крајниот рок 3 август до прилепската комисија се поднесени 1.315 ба... повеќе...