• A-
  • A
  • A+
петок, 21 септември 2018, 

Образование и наука

Намален бројот на запишани студенти во академската 2017/2018

Намален бројот на запишани студенти во академската 2017/2018

Скопје, 4 јули 2018 (МИА) - За два процента е намален бројот на запишани студенти во академската 201... повеќе...

 
Објавени двата тома „Критички методи и толкувања“, изданија на МАНУ

Објавени двата тома „Критички методи и толкувања“, изданија на МАНУ

Скопје, 4 јули 2018 (МИА) - Двата тома Критички методи и толкувања, издание на МАНУ кое произлезе од... повеќе...

Адеми: Стручно образование пофлексибилно кон потребите на пазарот на трудот

Адеми: Стручно образование пофлексибилно кон потребите на пазарот на трудот

Скопје, 3 јули 2018 (МИА) - Стручното образование мора да биде пофлексибилно во прилагодувањето кон ... повеќе...

Општина Гази Баба  додели два гранта за студенти иноватори

Општина Гази Баба додели два гранта за студенти иноватори

Скопје, 3 јули 2018 (МИА) - Општина Гази Баба почна да доделува грантови од по 100.000 денари за пот... повеќе...

УКЛО-Битола ги објави конкурсите за втор и трет циклус студии

УКЛО-Битола ги објави конкурсите за втор и трет циклус студии

Битола, 3 јули 2018 (МИА) - Универзитетот „Св. Климент Охридски“-Битола ги објави конкурсите за втор... повеќе...

Министерот Адеми на конференција за стручно и техничко образование во Берлин

Министерот Адеми на конференција за стручно и техничко образование во Берлин

Скопје, 3 јули 2018 (МИА) - Министерот за образование и наука Арбер Адеми денеска и утре во Берлин ќ... повеќе...

Се спроведува проект за квалитетно стручно образование на младите и нивно вработување

Се спроведува проект за квалитетно стручно образование на младите и нивно вработување

Скопје, 2 јули 2018 (МИА) -  Реформирање на системот за развој на стручни вештини и стекнување квали... повеќе...

Студенти од Бугарија ќе престојуваат во Штип

Студенти од Бугарија ќе престојуваат во Штип

Штип, 2 Јули 2018 (МИА) - Градоначалникот на oпштина Штип денеска оствари средба со студенти од унив... повеќе...

Камбовски: Претседателот е должен да потпишува закони, а не да изнесува ставови

Камбовски: Претседателот е должен да потпишува закони, а не да изнесува ставови

Охрид, 2 јули 2018 (МИА) – Уставна должност на претседателот на државата е да ги потпише законите и ... повеќе...

Почнува третата сесија на Охридската школа за природното право.

Почнува третата сесија на Охридската школа за природното право.

Охрид, 2 јули 2018 (МИА) - Од денеска до 7 јули во организација на Центарот за стратегиски истражува... повеќе...

Мировниот корпус реализира летен камп во училиштето во штипската населба Три Чешми

Мировниот корпус реализира летен камп во училиштето во штипската населба Три Чешми

Штип, 29 јуни 2018 (МИА) - Ученици од подрачното училиште во населбата Три Чешми во Штип учествуваат... повеќе...

Гимназиите во Дебарско останаа полупразни

Гимназиите во Дебарско останаа полупразни

Дебар, 29 јуни 2018 (МИА)  - Во трите средни општински училишта, колку што функцонираат во поширокио... повеќе...

ЕЛЕМ ќе додели стипендии за студенти на Електротехничкиот факултет во Штип

ЕЛЕМ ќе додели стипендии за студенти на Електротехничкиот факултет во Штип

Штип, 28 јуни 2018 (МИА) - Електрани на Македонија ќе додели пет стипендии на студенти од Електротех... повеќе...

Унпредување на стручното образование за поголем број вработувања

Унпредување на стручното образование за поголем број вработувања

Тетово, 28 јуни 2018 (МИА)  - Унапредување на стручното образование како предуслов за поголем број в... повеќе...

 Второ пријавување за упис во средните училишта

Второ пријавување за упис во средните училишта

Скопје, 28 јуни 2018 (МИА) - Во јавните средни училишта во кои останаа слободни места, денеска ќе се... повеќе...

Отворена изложбата на Меѓународниот институт „Изет Цури“ во Даут пашин амам

Отворена изложбата на Меѓународниот институт „Изет Цури“ во Даут пашин амам

Скопје, 27 јуни 2018 (МИА) - Во Даут пашин амам вечерва беше отворена изложбата на креации од студен... повеќе...

Во гимназиите во Дебарско за второто пријавување слободни 472 ученички места

Во гимназиите во Дебарско за второто пријавување слободни 472 ученички места

Дебар, 27 јуни 2018 (МИА) – Во трите средни државни училишта, колку што функционираат во општините Д... повеќе...