• A-
  • A
  • A+
вторник, 18 септември 2018, 

Религии

Оштетена црквата Свети Никола во тетовско Копанце

Оштетена црквата Свети Никола во тетовско Копанце

Тетово, 25 август 2018 (МИА) - Поголема материјална штета била нанесена на црквата Свети Никола во т... повеќе...

 
Празникот Курбан Бајрам се одбележува во Дебарско

Празникот Курбан Бајрам се одбележува во Дебарско

Дебар, 21 август 2018 (МИА) - Со утринскиот сабах намаз во четириесеттината џамии во дебарското муфт... повеќе...

Муслиманите го слават Курбан Бајрам

Муслиманите го слават Курбан Бајрам

Скопје, 21 август 2018 (МИА) - Верниците од муслиманската вероисповед денеска го слават празникот Ку... повеќе...

Подготовки за Курбан Бајрам во Тетово

Подготовки за Курбан Бајрам во Тетово

Тетово, 20 август 2018 (МИА) - Просторот на поранешната претоварна станица за отпад кај Жито Полог н... повеќе...

Порака од поглаварот на ИВЗ Сулејман Реџепи по повод Курбан Бајрам

Порака од поглаварот на ИВЗ Сулејман Реџепи по повод Курбан Бајрам

Скопје, 20 август 2018 (МИА) - Реис ул улема на Исламската верска заедница во РМ Сулејман Реџепи по ... повеќе...

 Нова џамија пуштена во употреба во селото Горенци во Центар Жупа

Нова џамија пуштена во употреба во селото Горенци во Центар Жупа

Дебар, 19 август 2018 (МИА) – Во пресрет на големиот муслимански празник Курбан Бајрам, во селото Го... повеќе...

Во Гостивар прославен празникот Преображение Христово

Во Гостивар прославен празникот Преображение Христово

Гостивар, 19 август 2018 (МИА) - Со црковно-народен собир во дворот на манастирот во изградба „Св. П... повеќе...

Преображение Христово, благословување на плодовите

Преображение Христово, благословување на плодовите

Преображение Христово, 19/6.VIII.  Благословување на плодовите како благодарност кон Бога Празнико... повеќе...

Заврши летниот камп по веронаука во Бигорската обител

Заврши летниот камп по веронаука во Бигорската обител

Дебар, 17 август 2018 (МИА) – Со деветтата и последна смена во Бигорскиот манастир и неговиот метох,... повеќе...

Почнува Богородичниот пост

Почнува Богородичниот пост

Скопје, 14 август 2018 (МИА) - За православните христијански верници денеска почнува двонеделниот Бо... повеќе...

Божествена литургија на врвот на Крчин

Божествена литургија на врвот на Крчин

Дебар, 13 август 2018 (МИА) - Трета година по ред братството од Бигорскиот манастир и сестринствата ... повеќе...

Поради големиот интерес летниот камп по веронаука продолжен за уште една смена

Поради големиот интерес летниот камп по веронаука продолжен за уште една смена

Дебар, 9 август 2018 (МИА) – Поради големиот интерес кој владее за посета на летниот камп по веринау... повеќе...

Св. Климент Охридски и свети Пантелејмон

Св. Климент Охридски и свети Пантелејмон

9 август 2018 Голем македонскиот и општохристијански празник На 9 август (нс.) се празнува спомено... повеќе...

Денеска се празнува Света Петка - Летна

Денеска се празнува Света Петка - Летна

Скопје, 8 август 2018 (МИА) - Денеска се празнува Света преподобна маченица Параскева-Света Петка, 8... повеќе...

Се реконструира црквата „Свети Димитрија” во Кавадарци

Се реконструира црквата „Свети Димитрија” во Кавадарци

Кавадарци, 7 август 2018 (МИА) - Мајстори  и уметници интензивно работат на реконструкцијата и на ... повеќе...

Од рибниците на Бигорскиот манастир повторно ќе се вади радичка пастрмка

Од рибниците на Бигорскиот манастир повторно ќе се вади радичка пастрмка

Дебар, 7 август 2018 (МИА) - Во македонското древно светилиште „Свети Јован Крстител“, попознато как... повеќе...

Предадена во употреба нова џамија во Дебреше

Предадена во употреба нова џамија во Дебреше

Гостивар, 3 август 2018 (МИА) - На пригодна свеченост, со верски обреди, денеска во атарот на гостив... повеќе...