• A-
  • A
  • A+
понеделник, 28 мај 2018, 

Религии

Патријарх Неофит: БПЦ може да сподели Свето миро со МПЦ

Патријарх Неофит: БПЦ може да сподели Свето миро со МПЦ

Софија, 5 април 2018 (МИА)  - Бугарската православна црква ќе ја разгледа можноста да го сподели сво... повеќе...

 
Симболиката на црвеното велигденско јајце

Симболиката на црвеното велигденско јајце

Скопје, 5 април 2018 (МИА) - Вапсањето црвени јајца за Велигден е најраспространетата традиција во с... повеќе...

Велики Четврток, почнуваат Велигденските празнувања

Велики Четврток, почнуваат Велигденските празнувања

5 април 2017  Со вечерната богослужба на Велика Среда завршуваат великоипосните богослуженија, а пр... повеќе...

Се вапсаа велигденските јајца

Се вапсаа велигденските јајца

Прилеп, 5 април 2018 (МИА) - Три црвени, вапсани јајца. Едното за Господ, едното за куќата, едното е... повеќе...

Г.г.Стефан: Веруваме дека ќе ни се врати местото во сеправославното семејство

Г.г.Стефан: Веруваме дека ќе ни се врати местото во сеправославното семејство

Скопје, 5 април 2018 (МИА) - Поглаварот на Македонската православна црква - Охридска архиепископија,... повеќе...

Пасхално послание на г.г. Стефан и САС на МПЦ-ОА

Пасхално послание на г.г. Стефан и САС на МПЦ-ОА

Скопје, 5 април 2018 (МИА)  † Стефан По милоста Божја,Архиепископ Охридски и Македонски,заедно со ... повеќе...

Денеска е Велика Среда

Денеска е Велика Среда

4 април 2018  На Велика Среда се одбележуваат три значајни настани: Последното претсмртно помазание... повеќе...

МПЦ-ОА преку БПЦ прв пат официјално ќе го добие Благодатниот оган

МПЦ-ОА преку БПЦ прв пат официјално ќе го добие Благодатниот оган

офија, 2 април 2018 (МИА) - Македонската православна црква - Охридска архиепископија годинава по прв... повеќе...

Почна Страдалната - Страстната - Велика седмица

Почна Страдалната - Страстната - Велика седмица

2 април 2018 Последната седмица пред Велигден (Пасха) е Страдална или Страстна седмица, Седмица на ... повеќе...

Католиците го слават Велигден

Католиците го слават Велигден

Скопје, 1 април 2018 (МИА) - Католиците денеска го слават најголемиот христијански празник Воскресен... повеќе...

„Воскресение Христово“, ново видео на Бигорскиот манастир

„Воскресение Христово“, ново видео на Бигорскиот манастир

Скопје, 31 март 2018 (МИА) - Бигорскиот манастир во пресрет на Велиден подготви уште едно видео, ово... повеќе...

„Воскресение Христово“ ново видео во Бигорската обител

„Воскресение Христово“ ново видео во Бигорската обител

Дебар, 30 март 2018 (МИА) - Во пресрет на најголемиот православен христијански празник, Празникот на... повеќе...

МПЦ со официјална покана до бугарскиот патријарх за присуство на 1000-годишнината од ОА

МПЦ со официјална покана до бугарскиот патријарх за присуство на 1000-годишнината од ОА

Скопје, 30 март 2018 (МИА) - Поглаварот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија ... повеќе...

Велигденска честитка на бискупот скопски и апостолски егзарх во Македонија, Киро Стојанов (видео)

Велигденска честитка на бискупот скопски и апостолски егзарх во Македонија, Киро Стојанов (видео)

Скопје, 30 март 2018 (МИА) - Бискупот скопски и апостолски егзарх во Македонија, Киро Стојанов по по... повеќе...

„Страданијата Христови“, предвелгиденско видео на Бигорската обител (видео)

„Страданијата Христови“, предвелгиденско видео на Бигорската обител (видео)

Скопје, 26 март 2018 (МИА) - Бигорскиот манастир во пресерет на најголемиот православен христијански... повеќе...

Протоереј Џомиќ: Новиот Устав на СПЦ не предвидува територијална реорганизација

Протоереј Џомиќ: Новиот Устав на СПЦ не предвидува територијална реорганизација

Белград, 13 март 2018 (МИА) - Секретарот на Комисијата за ревизија на новиот Устав на Српската право... повеќе...

МПЦ-ОА: СПЦ покажува хегемонистички аспирации кон Македонија

МПЦ-ОА: СПЦ покажува хегемонистички аспирации кон Македонија

Скопје, 13 март 2018 (МИА) - Светиот архиерејски синод на Македонската православна црква - Охридска ... повеќе...