• A-
  • A
  • A+
среда, 19 септември 2018, 

Религии

Вселенската Патријаршија ќе го разгледа македонското барање за враќање во канонски рамки како Охридска архиепископија

Вселенската Патријаршија ќе го разгледа македонското барање за враќање во канонски рамки како Охридска архиепископија

Атина, 31 мај 2018 (МИА) - Во рамки на надлежностите и прерогативите на Вселенскиот патријарх, ќе би... повеќе...

 
Вселенската патријаршија ја презеде одговорноста за прашањето за МПЦ

Вселенската патријаршија ја презеде одговорноста за прашањето за МПЦ

Скопје, 30 мај 2018 (МИА) - Вселенската Патријаршија вчера излезе со официјално соопштение дека Свет... повеќе...

г.г. Стефан: Постоењето на МПЦ не е  закана за другите помесни цркви

г.г. Стефан: Постоењето на МПЦ не е закана за другите помесни цркви

Охрид, 28 мај 2018 (МИА) - Чествувањата по повод јубилејот 1000 години од формирањето на Охридската ... повеќе...

Продолжуваат чествувањата за 1000 години постоење на Охридската архиепископија

Продолжуваат чествувањата за 1000 години постоење на Охридската архиепископија

Охрид, 28 мај 2018 (МИА) – Чествувањата по повод 1000-годишниот јубилеј на Охридската архиепископија... повеќе...

Г.Г. Стефан: Духот на оваа наша славна Архиепископија беше тоа што му даваше утеха на нашиот народ и го крепеше да опстои

Г.Г. Стефан: Духот на оваа наша славна Архиепископија беше тоа што му даваше утеха на нашиот народ и го крепеше да опстои

Охрид, 27 мај 2018 (МИА) – Одбележувањето на 1000-годишниот јубилеј на Охридската архиепископија е н... повеќе...

Се одбележуваат 1000 години од основањето на Охридската архипеископија

Се одбележуваат 1000 години од основањето на Охридската архипеископија

Охрид, 27 мај 2018 (МИА) – Свечена академија во катедралната црква „Света Софија“ во Охрид, вечерва ... повеќе...

Се одбележуваат 1000 години од основањето на Охридската архипеископија

Се одбележуваат 1000 години од основањето на Охридската архипеископија

Охрид, 27 мај 2018 (МИА) – Централната свеченост во рамки на манифестациите по повод одбележувањето ... повеќе...

Света Педесетница - Духовден (Св.Троица)

Света Педесетница - Духовден (Св.Троица)

27 мај 2018  Празник на Светиот дух и на основањето на Христијанската црква Духовден се празнува т... повеќе...

Свечена академија по повод 1000 години од основањето на Охридската архипеископија

Свечена академија по повод 1000 години од основањето на Охридската архипеископија

Охрид, 27 мај 2018 (МИА) – Централната свеченост во рамки на манифестациите по повод одбележувањето ... повеќе...

Почнуваат чествувањата по повод 1000 години Охридска архиепископија

Почнуваат чествувањата по повод 1000 години Охридска архиепископија

Охрид, 26 мај 2018 (МИА) – Со бројни културни, научни, академски, образовни и спортски настани, орга... повеќе...

Задушница - спомен за починатите

Задушница - спомен за починатите

Скопје, 26 мај 2018 (МИА) - Православните христијани денеска одбележуваат Задушница во чест на душит... повеќе...

Свети рамноапостолни Кирил и Методиј Солунски

Свети рамноапостолни Кирил и Методиј Солунски

24 мај 2018 (МИА)   Свети рамноапостолни Кирил и Методиј Солунски  Големите македонски и сесловенс... повеќе...

Во Гевгелија почнува одбележувањето на празникот Спасовден

Во Гевгелија почнува одбележувањето на празникот Спасовден

Гевгелија, 16 мај 2918 (МИА) - Во општина Гевгелија вечер ќе почне одбележување на верскиот празник ... повеќе...

Митрополит Кипријан: Комисијата за канонскиот статус на МПЦ-ОА не прекинала со работа

Митрополит Кипријан: Комисијата за канонскиот статус на МПЦ-ОА не прекинала со работа

Софија, 16 мај 2018 (МИА) - Комисијата за обнова на канонскиот статус на Македонската православна цр... повеќе...

Протест во Софија поради одбивањето на БПЦ да учествува на чествувањето 1000 години Охридска архиепископија

Протест во Софија поради одбивањето на БПЦ да учествува на чествувањето 1000 години Охридска архиепископија

Софија, 16 мај 2018 (МИА) - Пред седиштето на Синодот на Бугарската православна црква во Софија дене... повеќе...

Почнува рамазанскиот пост за муслиманските верници

Почнува рамазанскиот пост за муслиманските верници

Скопје, 15 мај 2018 (МИА) - Муслиманите утре изутрина во 3 часот и 10 минути го почнуваат постот по ... повеќе...

Синодот на БПЦ не ја прифати поканата на г.г.Стефан за заедничко одбележување на 1000-годишнината од ОА

Синодот на БПЦ не ја прифати поканата на г.г.Стефан за заедничко одбележување на 1000-годишнината од ОА

Скопје, 14 мај 2018 (МИА) – Претставници од Бугарската православна црква - Бугарска патријаршија нем... повеќе...