Религии

Митрополит Кипријан: Комисијата за канонскиот статус на МПЦ-ОА не прекинала со работа

Митрополит Кипријан: Комисијата за канонскиот статус на МПЦ-ОА не прекинала со работа

Софија, 16 мај 2018 (МИА) - Комисијата за обнова на канонскиот статус на Македонската православна цр... повеќе...

 
Протест во Софија поради одбивањето на БПЦ да учествува на чествувањето 1000 години Охридска архиепископија

Протест во Софија поради одбивањето на БПЦ да учествува на чествувањето 1000 години Охридска архиепископија

Софија, 16 мај 2018 (МИА) - Пред седиштето на Синодот на Бугарската православна црква во Софија дене... повеќе...

Почнува рамазанскиот пост за муслиманските верници

Почнува рамазанскиот пост за муслиманските верници

Скопје, 15 мај 2018 (МИА) - Муслиманите утре изутрина во 3 часот и 10 минути го почнуваат постот по ... повеќе...

Синодот на БПЦ не ја прифати поканата на г.г.Стефан за заедничко одбележување на 1000-годишнината од ОА

Синодот на БПЦ не ја прифати поканата на г.г.Стефан за заедничко одбележување на 1000-годишнината од ОА

Скопје, 14 мај 2018 (МИА) – Претставници од Бугарската православна црква - Бугарска патријаршија нем... повеќе...

Синодот на БПЦ не ја прифати поканата на г.г. Стефан за заедничко одбележување на 1000-годишнината од Охридската архиепископија

Синодот на БПЦ не ја прифати поканата на г.г. Стефан за заедничко одбележување на 1000-годишнината од Охридската архиепископија

Скопје, 14 мај 2018 (МИА) – Претставници од Бугарската православна црква - Бугарска патријаршија нем... повеќе...

Седми Христијански философски форум „Europa“

Седми Христијански философски форум „Europa“

Скопје, 11 мај 2018 (МИА) - Во салата на храмот Свети Димитрија во Скопје вечер во 19 часот ќе биде ... повеќе...

И СПЦ ќе одбележува 1.000 години Охридска архиепископија

И СПЦ ќе одбележува 1.000 години Охридска архиепископија

Белград, 11 мај 2018 (МИА) - Српската православна црква годинава ќе ја одбележи илјадагодишнината од... повеќе...

Г.Г. Стефан: Испратена покана до БПЦ за 1.000-годишнината од Охридската архиепископија

Г.Г. Стефан: Испратена покана до БПЦ за 1.000-годишнината од Охридската архиепископија

Скопје, 11 мај 2018 (МИА) – Поглаварот на МПЦ-ОА г.г. Стефан потврди дека е испратена покана до буга... повеќе...

Ѓурѓовденска струшка литија

Ѓурѓовденска струшка литија

Скопје, 7 мај 2018 (МИА) - Во Струга денеска по деветти пат ќе се одржи Ѓурѓовденската струшка литиј... повеќе...

Одбележан патронот на манастирот „Свети Георгиј Победоносец“ во Рајчица

Одбележан патронот на манастирот „Свети Георгиј Победоносец“ во Рајчица

Дебар, 6 мај 2017 (МИА) – Во присуство на голем број верници од повеќе градови од државава, некогашн... повеќе...

Св.великомаченик Георгиј Победоносец (Ѓурѓовден)

Св.великомаченик Георгиј Победоносец (Ѓурѓовден)

6 мај 2018 Празник на обновувањето на природата и на животот воопшто Именден празнуваат: Ѓорѓија, ... повеќе...

Саборот на СПЦ ќе расправа за МПЦ-ОА и односите со БПЦ

Саборот на СПЦ ќе расправа за МПЦ-ОА и односите со БПЦ

Белград, 2 мај 2018 (МИА) – Барањето на МПЦ-ОА до БПЦ да и биде мајка црква и новата територијална о... повеќе...

Ѓурѓовденска струшка литија

Ѓурѓовденска струшка литија

Скопје, 1 мај 2018 (МИА) - Во понеделник на 7 мај во Струга деветти пат ќе се одржи Ѓурѓовденската с... повеќе...

Одбележана првата годишнина од канонизацијата на св.Кипријан Слепченски

Одбележана првата годишнина од канонизацијата на св.Кипријан Слепченски

Скопје, 30 април 2018 (МИА) - Една година по официјалното прогласување на светиот свештеномаченик Ки... повеќе...

Една година од канонизацијата на св.Кипријан Слепченски

Една година од канонизацијата на св.Кипријан Слепченски

Скопје, 30 април 2018 (МИА) - Првата годишнина од канонизацијата на св. Кипријан Слепченски ќе биде ... повеќе...

Одбележување прва годишнина од канонизацијата на св.Кипријан Слепченски

Одбележување прва годишнина од канонизацијата на св.Кипријан Слепченски

Скопје, 29 април 2018 (МИА) - Првата годишнина од канонизацијата на св. Кипријан Слепченски ќе биде ... повеќе...

КОВЗРГ: Oстанува спорен називот, паралелизмот и целите што не се во функција на развој на верската заедница што сакаат да ја регистрираат

КОВЗРГ: Oстанува спорен називот, паралелизмот и целите што не се во функција на развој на верската заедница што сакаат да ја регистрираат

Скопје, 25 април 2018 (МИА) - Група граѓани имаат право да се организираат, но да го остварат истото... повеќе...