• A-
  • A
  • A+
сабота, 22 септември 2018, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

22 септември 2018 (МИА) - Денеска е Меѓународен ден без автомобили 1241.- Исландскиот писател и ис... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

21 септември 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на мирот 19 п.н.е.- Умре римскиот писател Публиус... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

20 септември 2018 (МИА) 331 п.н.е.- На реката Тигар, во Месопотамија, војската на Александар Македо... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

19 септември 2018 (МИА) 1356.- Англиската армија предводена од Црниот Принц, син на кралот Едвард I... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

18 септември 2018 (МИА) - Меѓународен ден на геолозите. 1502.- Шпанскиот морепловец од италијанско... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 септември 2018 (МИА) 1580.- Роден е шпанскиот писател Франциско Гомес де Кеведо и Виљегас, сатир... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 септември 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на мирот - Меѓународен ден за заштита на озонската... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 септември 2018 (МИА) 1776.- Во текот на американската војна за независност, британскитe трупи по... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 септември 2018 (МИА) 1262.- Силите на кастилијанскиот крал Алфонсо X ел Сабио го зазедоа пристан... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 септември 2018 (МИА) 1506.- Умре италијанскиот сликар и гравер Андреа Мантења кој ги изработил ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 септември 2018 (МИА) 1494.- Роден е францускиот крал Франсоа Први. Во текот на владеењето од 151... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 септември 2018 (МИА) 1524.- Роден е францускиот писател Пјер де Ронсар, француски писател од вре... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 септември 2018 (МИА) 1526.- Турската војска под команда на султанот Сулејман Први по победата н... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 септември 2018 (МИА) 1087.- Умре англискиот крал Вилијам Први, наречен Вилијам Освојувачот, кој п... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

8 септември 2018 (МИА) 1157.- Роден е англискиот крал Ричард Први Плантагенет "Лавско срце", херој ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

7 септември 2018 (МИА) 1533.- Родена е англиската кралица Елизабета Прва, ќерка на кралот Хенри Осм... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 септември 2018 (МИА) 1522.- Шпанскиот морепловец Хуан Себастијан дел Кано прв ја обиколи Земјата ... повеќе...