• A-
  • A
  • A+
среда, 19 септември 2018, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

19 април 2018 (МИА) 885.- Во Моравија умрел Методиј Солунски, постар брат на Константин Филозоф - К... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

18 април 2018 (МИА) - Денеска е Меѓународен ден на спомениците на културата и локалитетите 1797.-... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 април 2018 (МИА) 1421.- Повеќе од 100.000 луѓе се удавиле кога морето во Холандија ги пробило за... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 април 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на културното наследство 1844.- Во Париз е роден Жак А... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 април 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на правата на потрошувачите 1452.- Во Винчи, кај Емпол... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 април 2018 (МИА) - Денеска е Ден на Царинската служба на Република Македонија. Цариниците во Реп... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 април 2018 (МИА) 1519.- Родена е француската кралица со италијанско потекло Катарина де Медичи, ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 април 2018 (МИА) 1204.- Крстоносците во Четвртата крстоносна војна го зазеле Константинопол, пре... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 април 2018 (МИА) 1514.- Умрел италијанскиот архитект Донато Браманте. Проектирал многу згради и ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 април 2018 (МИА) 1583.- Роден е холандскиот правник, писател и хуманист Хиг де Грот, познат како... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 април 2018 (МИА) - Денеска е Ден на македонските железничари 1553.- Во Париз умрел Франсоа Рабле... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

8 април 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на Ромите 1513.- Хуан Понсе де Леон ја открил Флорида и... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

7 април 2018 (МИА) - Денеска е Светски ден на здравјето. Во 1948 година стапил во сила Уставот на С... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 април 2018 (МИА) 885.- Умрел словенскиот просветител Методиј, постариот брат на Кирил, со кого ја... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

5 април 2018 (МИА) 1588.- Роден е Томас Хобс, англиски филозоф, продолжувач и систематизатор на кла... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

4 април 2018 (МИА) 188.- Роден е римскиот цар Марко Аурелиј Север Антонин Август Каракала, еден од ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

3 април 2018 (МИА) 1367.- Роден е англискиот крал Хенри Четврти, основач на Ланкастерската династиј... повеќе...