• A-
  • A
  • A+
сабота, 22 септември 2018, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

19 август 2018 (МИА) 1662.- Починал Блез Паскал, француски математичар, физичар, писател и филозоф... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

18 август 2018 (МИА) 1642.- Во Болоња умрел Гвидо Рени, италијански сликар, припадник на болоњскат... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 август 2018 (МИА) 986.- Во Ихтиманскиот премин (Тројанова Врата), византискиот цар Василиј Втор... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 август 2018 (МИА) 1534.- Шпанскиот благородник Игнацио Лојола во црквата Монмартр во Париз со н... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 август 2018 (МИА) 1057.- Загинал шкотскиот крал Макбет, чиј живот го инспирирал англискиот писа... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 август 2018 (МИА) 1784.- На островот Кодијак, на Алјаска била формирана  првата руска колонија.... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 август 2018 (МИА) 1624.- Францускиот крал Луј Тринаесетти го поставил за прв министер  кардинало... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 август 2018 (МИА) 1762.- Роден е Кристоф Вилхем Хуфеланд, германски лекар. Станал познат по дел... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 август 2018 (МИА) 1858.- Роден е холандскиот лекар Кристијан Ајкман, добитник на Нобеловата наг... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 август 2018 (МИА) 1526.- Турската војска под команда на султанот Сулејман Први по победата над ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 август 2018 (МИА) 916.- Во Охрид умрел свети Климент Охридски, родоначалник на словенската литера... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

8 август 2018 (МИА) 117.- Умре Марко Улпиј Трајан, римски император, со потекло од Шпанија. За врем... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

7 август 2018 (МИА) 1660.- Во Мадрид умрел Диего Родригес де Силва Веласкес, еден од најпознатите ш... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 август 2018 (МИА) 1881.- Во Локфилд, Шкотска е роден Александар Флеминг, англиски микробиолог. В... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

5 август 2018 (МИА) 1844.- Роден е Илја Ефимович Рјепин, руски сликар, претставник на реалистичкиот... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

4 август 2018 (МИА) 1789.- Парламентот на Франција за време на Француската револуција им ги укинал ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

3 август 2018 (МИА) 1858.- Англискиот истражувач Џон Спик го открил езерото Викторија. 1902.- Во с... повеќе...