На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

18 јули 2018 (МИА) 64.- Во Рим избувнал голем пожар во кој стариот град изгорел до темели. Легендат... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

17 јули 2018 (МИА) 1762.- Убиен бил рускиот цар од германско потекло Петар Трети Фјодорович Романов... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 јули 2018 (МИА) 1723.- Роден е сер Џошуа Рејнолдс, англиски сликар, еден од најпознатите светск... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 јули 2018 (МИА) 1099.- Крстоносците во Првата крстоносна војна го зазеле Ерусалим. 1291.- Умре ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 јули 2018 (МИА) 1789.- Граѓаните на Париз го освоиле злогласниот затвор Бастилја и ги ослободиле... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

13 јули 2018 (МИА) 1762.- Умрел Џемс Бредли, англиски астроном. По Халеевата смрт бил директор на Г... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

12 јули 2018 (МИА) 100 г.п.н.е.- Роден е Гај Јулиј Цезар, римски војсководец, политичар и писател, ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

11 јули 2018 (МИА) - Светски ден на населението 1533.- Папата Клемент Седми му се заканил на англ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 јули 2018 (МИА) 138.- Умрел римскиот цар Публиј Еилиј Адријан, кој по доаѓањето на престолот во ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 јули 2018 (МИА) - Меѓународен ден на уништување на оружјето. 1441.- Умрел фламанскиот сликар Јан... повеќе...

На денешен ден - 8 јули

На денешен ден - 8 јули

8 јули 2018 (МИА) 1497.- Португалскиот морепловец Васко де Гама со неговата флота испловил од Лисаб... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

7 јули 2018 (МИА) 1533.- Во Ферари умрел Лодовико Ариосто, прославен италијански епски поет, чиј ви... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 јули 2018 (МИА) 1189.- Умрел англискиот крал Хенри Втори Плантагент, основач на династијата Плант... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

5 јули 2018 (МИА) 1783.- Во Роан е роден Шарл Луј Авас, француски писател, новинар, основач на нови... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

4 јули 2018 (МИА) 1631.- Во Париз почнала со работа првата агенција за вработување во светот. 1753... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

3 јули 2018 (МИА) 1423.- Роден е францускиот крал Луј Единаесетти, кој во текот на владеењето од 14... повеќе...

Од верските календари

Од верските календари

2 јули 2018 (МИА) ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е ... повеќе...