• A-
  • A
  • A+
сабота, 22 септември 2018, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

30 јуни 2018 (МИА) 1859.- На ортома растегната над Нијагарините водопади Чарлс Блондин, пред 25.000... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

29 јуни 2018 (МИА) 1798.- Во Реинати е роден Џакомо Леопарди, еден од најголемите италијански поети... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

28 јуни 2018 (МИА) 1491.- Роден е англискиот крал Хенри Осми. По прекинот со римокатоличката црква ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

27 јуни 2018 (МИА) 1550.- Роден е францускиот крал Шарл Деветти. Во текот на неговото владеење од ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

26 јуни 2018 (МИА) - Меѓународен ден за поддршка на жртвите на тортура - Светски ден на борба прот... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

25 јуни 2018 (МИА) - Денеска е Ден на телесните инвалиди на Македонија 1867.- Американецот Лисјен ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

24 јуни 2018 (МИА) 79.- Умрел римскиот цар Тит Флавиј Веспазијан, основач на династијата Флавиевци.... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

23 јуни 2018 (МИА) 1501.- Португалскиот морепловец Педро Кабрал се вратил во татковината од патувањ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

22 јуни 2018 (МИА) - Денеска е Меѓународен Олимписки ден 1533.- По неуспешната опсада на Виена во ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

21 јуни 2018 (МИА) 1377.- Умрел англискиот крал Едвард Трети, кој во текот на владеењето од 1327 го... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

20 јуни 2018 (МИА) 1597.- Умрел холандскиот поларен истражувач Вилхелм Баренц, заробен на брод оков... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

19 јуни 2018 (МИА) 551 г. пред н.е.- Роден е Конфуциј, кинески филозоф. Во неговата етичка доктрина... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

18 јуни 2018 (МИА) 1429.- Француските сили под водство на Јованка Орлеанка и војводата од Аленсон, ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

17 јуни 2018 (МИА) - Меѓународен ден на акции против сушите и поплавите 1239.- Роден е англискиот ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

16 јуни 2018 (МИА) 1671.- Под водство на легендарниот јунак Стенка Рјазин, во Русија избувнало вос... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

15 јуни 2018 (МИА) 1215.- Англискиот крал Џон ја потпишал Големата повелба на слободата (Магна карт... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

14 јуни 2018 (МИА) - Ден на знамето на САД - Светски ден на крводарителството 1645.- Во граѓанска... повеќе...