• A-
  • A
  • A+
петок, 21 септември 2018, 

На денешен ден

На денешен ден

На денешен ден

12 јуни 2018 (МИА) 1683.- Турската војска под водство на големиот везир Мустафа, ја почнала блокада... повеќе...

 
На денешен ден

На денешен ден

11 јуни 2018 (МИА) 1509.- Англискиот крал Хенри Осми се оженил со првата од шесте жени, Катарина А... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

10 јуни 2018 (МИА) - Ден на социјалните работници на Македонија - Ден на Военото воздухопловство ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

9 јуни 2018 (МИА) 68.- Римскиот император Нерон извршил самоубиство по ерупцијата на народното нез... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

8 јуни 2018 (МИА) 632.- Умрел Мухамед, основачот на исламот. 1508.- Во Рашица, Словенија, е роден... повеќе...

На денешен ден - 7 јуни

На денешен ден - 7 јуни

7 јуни 2018 (МИА) 1494.- Колонијалните сили на Португалија и на Шпанија во Тордесиљас го потпишале ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

6 јуни 2018 (МИА) 1599.- Роден е шпанскиот сликар Диего Родригес де Силва и Веласкес, еден од најг... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

5 јуни 2018 (МИА) 1723.- Роден е шкотскиот економист Адам Смит, кој заедно со Дејвид Рикард е најп... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

4 јуни 2018 (МИА) 1783.- Француските пронаоѓачи браќата Етјен и Жозеф Монголфје првпат јавно демонс... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

3 јуни 2018 (МИА) 1098.- По петмесечна опсада во Првата крстоносна војна, крстоносците го зазеле гр... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

2 јуни 2018 (МИА) 1624.- Роден е полскиот крал Јан Трети Собјески, кој во текот на владеењето од 16... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

1 јуни 2018 (МИА) - Меѓународен ден на детето 1804.- Во Новоспаско, кај Смоленск, е роден Михаил И... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

31 мај 2018 (МИА) 1594.- Во Венеција умрел Јакопо Робусти Тинторето, италијански сликар. Тој изврши... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

30 мај 2018 (МИА) 1220.- Роден е Александар Невски, новогородски кнез, руски војсководец, познат р... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

29 мај 2018 (МИА) 1453.- По долга опсада, турската војска го зазела Константинопол, престолнина на ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

28 мај 2018 (МИА) 1660.- Роден е британскиот крал со германско потекло Џорџ Први, првиот монарх на ... повеќе...

На денешен ден

На денешен ден

27 мај 2018 (МИА) - Ден на македонското електростопанство 1525.- Убиен бил Томас Минцер, германски... повеќе...