Во 34 одделенија на УИПР, граѓаните можат да поднесуваат барања за приватизација

Во 34 одделенија на УИПР, граѓаните можат да поднесуваат барања за приватизација

Скопје, 24 јули 2018 (МИА) - Во 34 одделенија на Управата за имотно правни работи низ Македонија можат да се поднесуваат барања за приватизација на градежно земјиште. Канцелариите се отворени за прием на барањата секој работен ден, од 7:30 до 16:30 часот.

Со неодамнешните измени на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост, се пролонгираше рокот за поднесување  барање за приватизација на земјиштето.

Барањето се поднесува во подрачното одделение во општината каде се наоѓа земјиштето.

Во потребните документи за поднесување на барањето е доказот за идентификација на барателот, односно лицата кои се негови наследници според прописите за наследување (фотокопија од лична карта или патна исправа за физички лица), односно извод од соодветниот регистар за правни лица.

Треба да се приложи и документ за правниот основ, односно актот врз основа на кој е стекнато правото на користење на градежното земјиште на кое се однесува барањето за приватизација (закон, тапија, пресуда, договор, решение, одлука на надлежен државен орган и друго). Се доставуваат и податоци за градежното земјиште од соодветната јавна книга, како што се имотен лист од катастарот на недвижностите или поседовен лист од катастарот на земјиштето.

Во подрачното одделение се добива формулар, односно барање кое се пополнува и се предава на вработените.

Во рамки на Управата функционираат одделенијата за управна постапка:

Берово, ул.”Димитар Влахов” бр.10, телефон: 033/470-698
Битола, ул.”Димитар Илиевски Мурато”бр.24б, телефон: 047/237-080, 047/237-070
Валандово, ул.”4 Јули” бб, телефон: 034/382-285, 034/383-020
Велес, ул.”Панко Брашнар” бр.1, телефон: 043/232-569 043/222-096 043/211-332
Виница, ул.”Бел Камен” бр.13, телефон: 033/363-287
 Гевгелија, ул.”7 Ноември” бр.49, телефон: 034/215-390
 Гостивар, Бул.”Браќа Гиновски” бб, телефон: 042/217-054,
 Дебар, ул.”Вељко Влаховиќ” бб, телефон: 046/831-577
 Делчево, Бул.”Македонија” бб, телефон: 033/412-142
 Демир Хисар, ул.“Битолска“ бб, телефон: 047/275-911
Кавадарци, ул.”Маршал Тито” бб (зграда на Општината), телефон:043/418-836
 Кичево, ул.”Борис Кидриќ” бр.1, телефон: 045/220-263
 Кочани, ул.”Раде Кратовче” бр.1, телефон: 033/274-140 033/271-055
 Кратово, плоштад „Павел Шатев” бб, телефон: 031/481-469

Крива Паланка, ул „Свети Јоаким Осоговски”бр.175, телефон: 031/375-008
 Крушево, ул.”Никола Ѓуровиќ” бб, телефон: 048/477-090 048/477-024
  Куманово, ул.”Гоце Делчев” бб, телефон: 031/426-423
  Македонски Брод, ул.”Маршал Тито” бб, телефон: 045/275-791
  Неготино, ул.”Ацо Аџи Илов” бб, телефон: 043/371-160 043/363-019
  Охрид, ул.”Димитар Влахов” бб, телефон: 046/266-569 046/264-830
   Прилеп, ул.”Питу Гули” бр.2, телефон: 048/425-553
   Пробиштип, ул.”Јаким Стојковски” бр.3, телефон: 032/484-489
   Радовиш, Бул.”Александар Македонски” бб, телефон: 032/635-067
   Ресен, ул.”Борис Кидриќ” бб, телефон: 047/451-844, 047/454-895
 Свети Николе, Плоштад “Илинден” бб, телефон: 032/440-905, 032/440-717
 Струга,ул.”Димче Ковачевски” бр.2, телефон: 046/782-268
 Струмица, ул.”Ленинова” бб, телефон: 034/321-543 034/345-352
 Тетово, ул. “Дервиш Цара” бб, телефон: 044/340-375
 Штип, ул.”Васил Главинов” бб,телефон: 032/386-776 032/385-664

Гази Баба – Скопје, ул.”Архимедова” бр.2, телефон: 02/3134-605, 02/3211852
Карпош – Скопје, ул.“Никола Русински“ бб, зграда 1, влез 1, кат 1 телефон: 02/3 073-397, 02/3 062-282
Кисела Вода – Скопје, ул.”Борис Трајковски” бб, телефон: 02/2 779-064
 Центар – Скопје, ул. „Даме Груев“ бр.14”, телефон: 02/3 211-420
  Чаир – Скопје, ул.”Бутелска” бр.4, тел: 02/3 211-029 02/2621-485.

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Мозаик

Тинејџерка преживеала 49 дена на отворено море пиејќи цедена морска вода

Индонезиска тинејџерка минала 49 дена на отворено ...

Олег Сенцов стана почесен граѓанин на Париз

Украинскиот филмски режисер осуден на 20 години за...

Британски математичар тврди дека пронашол решение за проблем стар 160 години

Еден од најистакнатите британски математичари, Мај...

Познатиот професионален убиец на ТВ-екраните стана модна икона

Ѕвездата од новата ТВ-серија „Убиствената Ив“, ист...

Премиерката на Нов Зеланд и нејзиното бебе - хит во ОН

Премиерката на Нов Зеланд, Џасинда Ардерн, која ов...