РСБСП: Минатата година во Македонија 35 пешачи го загубиле животот

 РСБСП: Минатата година во Македонија 35 пешачи го загубиле животот

Скопје, 24 март 2017 (МИА) - Во Република Македонија во 2016 година, 35 пешаци го загубиле животот во сообраќајни незгоди, додека 871 лице–пешак биле повредени во сообраќајни незгоди. Од загинатите пешаци,  едно лице  е на возраст до 14 години, три лица на возраст од 25-40 години,  14 лица на возраст од 41-64 години и 17 лица на возраст над 65 години, покажуваат податоците на Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот и патиштата.

Според податоците на РСБСП, пешаците страдаат во сообраќајни незгоди поради тоа што кај нив отсуствува чувството на свесност дека и тие се учесници во сообраќајот и дека и за нив важат сообраќајните правила и прописи како и за сите други учесници во сообраќајот. Понатаму лошите навики и ниската сообраќајна култура е важен фактор од кој зависи безбедноста на пешаците во сообраќајот,  но важно е и тоа дека  пешаците најмалку ги познаваат сообраќајните правила и прописи, најмалку се контолирани и најмалку се санкционирани како учесници во сообраќајот.

Од РСБСП потсетуваат на најважните правила и прописи кои возачите треба секогаш да ги практикуваат, односно дека возачот е должен да обрне посебно внимание на пешаците кои се наоѓаат на коловозот или кои започнале да чекорат по коловозот, кога приоѓа кон обележан пешачки премин, возачот е должен да управува со возилото и да вози со таква брзина што овозможува во случај на потреба да го запре возилото пред пешачкиот премин, возачот е должен секогаш да ги препушти пешаците кои стапнале на пешачкиот премин...бк/са/10:49

###

 

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ