• A-
  • A
  • A+
сабота, 22 септември 2018, 

ЕЛЕМ: Со контролиран испуст се балансираат нивоата на Охридското Езеро и на Црн Дрим

ЕЛЕМ: Со контролиран испуст се балансираат нивоата на Охридското Езеро и на Црн Дрим

Скопје, 14 март 2018 (МИА) - Хидроелектраните Шпилје и Глобочица, работат со речиси максимален капацитет веќе два месеца, со цел  зголемен контролиран испуст на вода од Охридското Езеро во Црн Дрим и нејзино прифаќање во електраните, да се одржува нивото на езерото, но во исто време да се одржува нивото и на реката и да се превенира прелевање на речното корито, информира АД ЕЛЕМ.

Оттаму порачуваат дека се преземаат сите мерки за забавување на растот на нивото на езерото и за одржување на нивото на реката и тие се балансираат со контролиран испуст на вода од езерото.

- Стручните лица од АД ЕЛЕМ и од ХЕС Црн Дрим непрекинато ја следат на терен состојбата со нивото на Охридското Езеро и преземаат мерки за одржување на котата под максималната дозволена за периоди на големи води, како што е 2018 година. Сакаме да потсетиме и дека 2010 и 2013 беа исто така години со голем доток на вода и дека во куси периоди котата на Охридското Езеро тогаш ја надмина максималната 694 мнв, без да бидат предизвикани штети за околината, велат од АД ЕЛЕМ.

Според мерењата кои ги врши надлежната служба на ХЕС Црн Дрим, додаваат, котата на Охридското Езеро денеска изнесува 693,82 мнв.

- Со водостопанска дозвола издадена од МЗЖСПП од 24.11.2017 за користење на водата на излез на реката Црн Дрим од Охридското Езеро од страна на АД ЕЛЕМ за производство на електрична енергија, наведено е дека во исклучителни случаи, при појава на големи води, максималната кота може да биде 694 мнв, прецизираат од АД ЕЛЕМ. 

Поради врнежите од дожд и топењето на снегот што предизвика голем доток на води, во изминатите неколку недели нивото на Охридското Езеро континуирано и брзо се зголемува и во последните два дена ја надмина максималната кота од 693,75 мнв. вј/скс/11:53

###

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ