• A-
  • A
  • A+
четврток, 20 септември 2018, 

„Сензорна градина“ во училиштето за оштетен вид „Димитар Влахов“

„Сензорна градина“ во училиштето за оштетен вид „Димитар Влахов“

Скопје, 11 септември 2018 (МИА) - Училиштето за деца и младинци со оштетен вид „Димитар Влахов“ во Скопје ќе ја добие првата „сензорна градина“ која се наоѓа на отворен простор и со која ќе се унапреди наставниот процес.

Проектот е покренат од Американската стопанска комора во Македонија (AmCham), а Цементарница УСЈЕ е една од компаниите со чија поддршка е реализиран.

- Градините од ваков тип се безбеден простор за лицата со оштетен вид и се користат за да ги вежбаат своите физички вештини кои им се потребни во секојдневието: одење по нерамна земја и други различни материјали како песок и камен, допирање и мирисање, преку кои се препознаваат различни растенија, материјали и текстури, а истовремено се работи и со слух, со цел полесно да се идентификуваат и разликуваат различните секојдневни звуци, се наведува во соопштението од Цементарница УСЈЕ. бак/скс/12:47

###

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ