• A-
  • A
  • A+
сабота, 22 септември 2018, 

Русија најголем инвеститор на Западен Балкан

Русија најголем инвеститор на Западен Балкан

Виена, 6 август 2018 (МИА) - Западен Балкан може да стане алтернативна локација за странски директни инвестиции, објави Виенскиот институт за меѓународни истражувања (WIIW) во извештај, наведувајќи дека причините за ова се недоволно искористената работна сила и подобрената инфраструктура.

Во извештајот на WIIW за регионален бизнис се вели дека приливот на странски директни инвестиции во 2018 година е под влијание на глобалните фактори како што се санкциите кон Русија, американските обичаи, Брегзит, дигитализацијата ...

Според податоците на централните банки во регионот, најголем инвеститор во петгодишниот период во регионот е Русија, по што следат Австрија и Норвешка.

Словенија привлече најголем дел од инвестициите, а во таа земја соседна Австрија инвестираше 16,4 милијарди евра во период од пет години. Во исто време, во деветгодишниот период 2005-2013 Австрија е најголем инвеститор во Србија со 2,3 милијарди евра. Оваа земја е најголем инвеститор во Босна и Херцеговина, каде што од 1994 до крајот на 2016 година инвестираше 1,2 милијарди евра.

Во периодот од 2014 до април 2018 година, Холандија е најголем инвеститор во Хрватска со 3,35 милијарди евра.

Русија е најголем инвеститор во Црна Гора со вкупно 426 милиони евра во инвестиции. Швајцарија е водечки инвеститор во Албанија (1,08 милијарди евра), а во Македонија (277 милиони евра) за петгодишен период, се вели во извештајот на SEEbiz.

Во Косово, Германија е најголем инвеститор со 436 милиони евра. паг/10:50

###

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ