• A-
  • A
  • A+
среда, 19 септември 2018, 

Промовирани можностите за развој на брозрастечки бизниси за млади

Промовирани можностите за развој на брозрастечки бизниси за млади

Скопје, 16 мај 2018 (МИА) - Можностите за финансисрање под инструментите за поддршка на Фондот за иновации и технолошки развој денеска беа презентирани пред стар-ап бизнисите кои ги искористиле средствата од програмата за самовработување на Министерството за труд и социјална политика. 

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска рече дека само меѓуинституционалната соработка може да даде ефекти и во вработувањето на младите лица, но и во градење на претприемачки дух. 

- На настанот ги повикавме сите стартувани бизниси во 2017 година преку оперативниот план за вработување. Минатата година сме основале 165 старт-апи во кои се вработени 191 лице и сите тие се поканети, особено оние што имаат иновативна компонента во себе, изјави Царовска.

Мила Царовска

Посочи дека сите тие бизниси сега ќе можат да аплицираат и да добијат континуирана поддршка од државата со цел, како што рече, не само да ги стартуваме бизнисите, туку и да ги поддржиме во нивното растење. 

Директорот на Фондот за иновации, Јован Деспотовски рече дека целта на настанот е да се презентираат можностите за финансирање пред сите старт апи кои имаат потенцијал да станат брзорастечки бизниси. 

- Целта е со подобра координација помеѓу Фондот и МТСП да понудиме заокружен пакет за помош на младите. Од моментот кога еден млад човек ќе побара поддршка за едукација и вработување до моментот кога на тој млад човек ќе му понудиме средства да основа бизнис, рече Деспотовски. 

Посочи дека разговараат со МТСП сите мерки да се стават во еден систем и младите во Македонија преку еден пристап да добијат можност и да се вработат и да добијат финансиски средства да се развиваат. 

- Целосна финансиска поддршка од моментот кога ќе пројави желба да користи средства преку Програмата за самовработување, креирање на фирма поддршка во развој на специфични вештини, добивање на средства и реализација на бизнис план со што на крај ќе добиеме продукт што ќе има потенцијал да расте и да креира дополнителна вредност, рече Деспотовски. аа/сд/14:07

###

 

 

Сите права се задржани. Овој материјал не смее да се складира, издава, емитува, препишува и повторно да се дистрибуира во каква било форма, без писмена дозвола од Македонската информативна агенција.НЕМА ПОВРЗАНИ ВЕСТИ