20 години МИА

 

Интервју - 20 Години МИА:

Македонската информативна агенција (МИА), по повод 20-годишното постоење секој ден ќе објавува пригодни интервјуа со истакнати личности од областа на политиката и јавниот живот во Македонија  и во регионот, како и со сегашни и поранешни вработени и соработници на агенцијата, со цел да го одбележи својот Ибрахими: МИА со објективност ги снабдува медиумите во Македонија


Војводиќ: Улогата на МИА не се разликува од останатите агенции во регионот

Скопје, 24 септември 2018 (МИА) - Директората на хрватската новинска агенција ХИНА, Бранка-Габриела Војводиќ во интервју по повод 20-годишнината од работењето на МИА го изрази своето задоволство од соработката меѓу двете агенции...повеќе

 

Ибрахими: МИА со објективност ги снабдува медиумите во Македонија

Скопје, 23 септември 2018 (МИА) - МИА е типичен пример за формата на информирање на македонските граѓани, за политичките, економските, социјалните, културните, образовните, спортските  случувања, а објективните информации за сите овие случувања овозможија Агенцијата да биде единствениот снабдувач на медиумите, без разлика дали се печатени или електронски, изјави...повеќе

 

Блерим Груби: МИА е важен информативен прозорец за граѓаните на нашата земја

Скопје, 22 септември 2018 (МИА) - МИА е многу важен прозорец што се однесува до информирањето на граѓаните на Македонија, изјави познатиот виолинист Блерим Груби во интервју по повод 20-годишнината од основањето на Агенцијата. Тој ја охрабрува МИА да продолжи да известува повеќе за постигнувањата...повеќе

 

Ќурчиевска: МИА започна да работи со тим полн со ентузијазам

Скопје, 21 септември 2018 (МИА) - Една од првите вработени во Македонската информативна агенција (МИА), Лилјана Ќурчиевска, која се уште е дел од тимот во англискиот сервис на Агенцијата, во интервју по повод 20-годишнината од постоењето на МИА се осврна за работата на нашиот медиум „некогаш и денес“...повеќе

 

Спасовски: МИА е еден од најпедантните хроничари на македонската, регионалната и светската политичка сцена
Скопје, 20 септември 2018 (МИА) - Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во интервју по повод 20-годишното работење на МИА го изрази своето задоволство од респектабилната соработка со Агенцијата во однос на правилното информирање на граѓаните...повеќе

 

Минчев: Најдоброто во партнерството меѓу МИА и БТА допрва претстои

Скопје, 19 септември 2018 (МИА) - Генералниот директор на Бугарската телеграфска агенција (БТА) Максим Минчев во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА ја потенцира добрата и професионална соработка меѓу двете новински агенции..повеќе

 

Красниќи: МИА и Косовапрес имаат можност за уште поширока соработка

Скопје, 18 септември 2018 (МИА) - Генералниот директор на косовската новинска агенција Косовапрес, Скендер Красниќи,  во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА ја потенцира добрата и професионална соработка меѓу двете агенции...повеќе

 

Борис Куноски: По 20 години посветеност, МИА стана препознатлива во регионот

Скопје, 17 септември 2018 (МИА) - Новинарот Борис Куноски, кој е всушност првиот вработен во Агенцијата, во интервју по повод 20-годишнината од постоењето на МИА се осврна на работењето и на случувањата во изминатиот период...повеќе

 

 Аџерпрес: МИА има важна мисија да промовира вистински и непристрасни информацииСкопје, септември 2018 (МИА) - Директорот на романската новинска агенција Аџерпрес, Александру Џибои, во интервју по повод 20-годишнината од работењето на МИА истакна дека една од основите во досегашната соработка меѓу двете агенции е искрената размена на искуства и ставови за развој на мас-медиумите...повеќе

 Џабир Дерала

Џабир Дерала: МИА има можност да одигра важна улога како лидер во медиумскиот простор

Скопје, 15 септември 2018 (МИА) - Колумнистот и активист за човекови права од невладината Цивил, Џабир Дерала, во интервју по повод 20-годишнината од работењето на МИА изрази задоволство од промените во Агенцијата, но смета дека трансформацијата сѐ уште не е целосна...повеќе

 

Дац: МИА секогаш да биде во функција на вистината

Скопје, 14 септември 2018 (МИА) - Познатиот македонски театарски, филмски и телевизиски глумец Драган Спасов-Дац во кратко интервју по повод 20-годишнината од постоењето на МИА се осврна на досегашната соработка со Агенцијата и ја нагласи потребата од медиумска објективност, етичност и моралност...повеќе

 

Шекеринска: МИА треба да ја храни и одржува македонската демократија (видео)

Скопје, 2018 (МИА) - Министерката за одбрана Радмила Шекеринска во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА нагласи дека во ерата на лажни вести очекува Агенцијата како вредност на својата држава да и понуди вистинска информација, на која сите ќе и веруваат и нема да потпаѓа ниту на сензационализам, ниту на политички притисоци...повеќе

 

Хуремовиќ (ФЕНА): МИА е најдобар промотор на богатата традиција и култура во Македонија.

Скопје, 12 септември 2018 (МИА) - Директорот на босанската новинска агенција ФЕНА, Елмир Хуремовиќ во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА истакна дека Агенцијата во регионот претставува важен и клучен извор на веродостојни и точни информации...повеќе

 

Ајдини: Читателите и медиумите можат најдобро да ја оценат работата на МИА

Скопје, септември 2018 (МИА) - Заменик-директорот на МИА, Халит Ајдини во интервју за МИА по повод 20-годишнината од основањето на Агенцијата изјави дека читателите, новинарите и медиумите кои ги користат вестите на МИА можат најдобро да ја оценат нејзината работа од основањето до денес...повеќе

 

Тимоние: Квалитетен јавен информативен сервис е клуч за европската иднина на земјата

Скопје, 10 септември 2018 (МИА) - Францускиот амбасадор во Република Македонија, Кристиан Тимоние во интервју по повод 20 години од работењето на МИА изрази задоволство од постигнатиот напредок на Агенцијата за објективна и избалансирана информација...повеќе

 Дарко Панчев

(ВИДЕО) Панчев: Повеќе спортски и културни содржини, помалку политикa

Скопје, 9 септември 2018 (МИА) - Еден од најдобрите македонски фудбалери на сите времиња Дарко Панчев во интервју по повод 20-годишнината од работењето на МИА го изрази своето задоволство од ...повеќе

 

Роберт Поповски: Објективноста при објавување на вестите да биде императив за МИА

 Скопје, 8 септември 2018 (МИА) - Македонскиот министер задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА истакна, меѓу другото, дека Агенцијата за да ја зајакне...повеќе

Бранка Ѓукиќ

Ѓукиќ: За опстојување на медиумскиот пазар мора да се биде во чекор со времето

Скопје, 7 септември 2018 (МИА) - Директорката на српската агенција Танјуг, Бранка Ѓукиќ во интервју по повод 20-годишнината од работењето на МИА истакна дека просторот за соработка меѓу двете агенции е исклучително голем, ...повеќе

 

Тренески: Се залагавме МИА секогаш да биде независна и да ја кажува вистината

Скопје, 6 септември 2018 (МИА) - Првиот претседател на Управниот одбор на МИА, Борче Тренески во интервју по повод 20-годишнината од работењето на Агенцијата се осврна на периодот и напорите за формирањето на МИА. ... повеќе

 Талат Џафери

Џафери: МИА успеа да го достигне очекуваното ниво на професионалност (видео)

По 20-годишно постоење и професионално информирање какво е Вашето мислење за МИА и што очекувате од натамошната соработка?

-  Дозволете ми во овој момент да ја искористам можноста да го честитам 20-годишното постоење на МИА. Имајќи предвид дека Собранието е основач на Агенцијата ...повеќе

 

Чаусидис: Најдобра честитка за МИА е потпишување на Колективен договор

Скопје, 4 септември 2018 (МИА) - Претседателката на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Тамара Чаусидис во интервју по повод 20-годишнината од МИА се осврна на досегашната соработка со Агенцијата и потребата на вработените од потпишување на Колективен договор... повеќе

 

Лупевска Созен: МИА секогаш да биде точна, брза и независна

Скопје, 3 септември 2018 (МИА) - Уредничката во телевизијата Телма, Снежана Лупевска Созен во интервју по повод 20 години од работењето на МИА изјави дека Агенцијата во последниот период ја оправда довербата кај јавноста и во медиумскиот простор ... повеќе

 

 

Тунева: МИА е дежурен хроничар на случувањата на домашен и меѓународен терен

Скопје, 1 септември 2018 година (МИА) - Извршниот директор на Советот на етика во медиумите на Македонија, Марина Тунева, која е поранешен новинар и уредник во надворешната редакција на МИА,... повеќе

 

Влатко Стефановски: МИА да остане на браникот на вистината (видео)

Скопје, 2 септември 2018 (МИА) - Еден од најдобрите македонски рок, поп и џез музичари Влатко Стефановски во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА го истакна големото значење од постоењето на Агенцијата,... повеќе

Индира Кастратовиќ

Кастратовиќ: Нашите најголеми успеси преку МИА побрзо се приближуваа до фановите

Скопје, 31 август 2018 (МИА) - Една од најдобрите македонски ракометарки Индира Кастратовиќ во интервју по повод 20 години од работењето на МИА го изрази своето задоволство од одличната интеракција со Агенцијата во изминатиот период... повеќе 

 

Младен Чадиковски

Чадиковски: МИА има шанса да се позиционира како стожер во информативната програма

Скопје, 2018 (МИА) - Главниот и одговорен уредник на телевизијата 24 Вести, Младен Чадиковски во интервју по повод 20-годишниот јубилеј на МИА истакна дека Агенцијата е вградена во државноста на Македонија... повеќе 

 

Даниела Трпчевска

Трпчевска: Ја имав честа да ја објавам првата вест во МИА

Скопје, 29 август 2018 (МИА) - Новинарката Даниела Трпчевска, чија вест беше првата што МИА ја објави на 30 септември 1998 година, во интервју по повод 20 години од работењето на агенцијата се осврна на случувањата „некогаш и денес“... повеќе 

 

 

  

Мозаик

„Хет трик“: Фудбалер за само шест недели доби деца од три жени

Напаѓачот на англискиот фудбалски клуб Стоук Сити,...

Доделена „Алтернативната Нобелова награда"

Наградата „Правилно живеење", позната и како „Алте...

Тревога во Бакингемската палата поради приврзок за клучеви

Мажот кој вчера беше уапсен кај Бакингемската пала...

Многу мажи по сексот чувствуваат емотивна празнина

Дури 40 отсто од мажите по сексот чувствуваат емот...

НАСА откри две нови планети

Само пет месеци по поставувањето во земјината орби...