• A-
  • A
  • A+
E enjte, 21 Qershor 2018, 

Orban: Kërcënimi i BE-së për veprime juridike është qesharake

Orban: Kërcënimi i BE-së për veprime juridike është qesharake

Budapest, 6 tetor 2017 (MIA) - Pasojat juridike me të cilat Komisioni Evropian iu kërcënua Hungarisë për shkak të ligjit për financim nga ana e organizatave të huaja, janë qesharake, deklaroi sot kryeministri hungarez Viktor Orban.

"Nga larg mund ta ndjeni opurtunizimin politik. Nëse i marrim seriozisht dhe ne do të bëhemi qesharak", deklaroi Orban në intervistën e rregullt javore për radion shtetërore.

Komisioni Evropian pardje e filloi fazën e dytë nga procedura juridike kundër Hungarisë, për shkak të ligjit kontestues, për të cilin Brukseli pohon se shkel disa rregulla të BE-së. Komisioni Evropian i filloi masat juridike kundër Hungarisë në korrik të këtij viti, menjëherë pas hyrjes në fuqi të Ligjit për oganizatat jpqeveritare.

Akti normatv i obligon organizatat joqeveritare të cilat marrin financim të huaj direkt apo indirekt mbi 24.000 euro të regjistrohen si "organizata civile të financuare nga jashtë".

Komisioni Evropian publikoi "mendim të argumentuar" në të cilin theksohet shqetësimi i saj lidhur me ligjin dhe i bëri thirrje Hungarisë të përmbahet ndaj rregullativave evropiane lidhur me këtë çështje.

Budapesti zyrtar ka një mujaj të prononcohet për kërkesën. Në të kundërtën, Komisioni Evropian mund ta padisë Hungarinë para Gjykatës së BE-së, e cila ka të drejtë të vendosë masa ndëshkuese. hr/bsh/16:39

###

Të gjitha të drejtaj janë të mbrojtura.Ky material nuk mund të deponohet, botohet, transmetohet, korjohet dhe sërish të distribuohet në çfarëdolloj forme, pa leje me shkrim nga Ajencia Informative e Maqedonisë.